Obiadowa zapiekanka z ziemniaków, cebuli i pieczarek

Obiadowa zapiekanka z ziemniaków, cebuli i pieczarek

Przedstawiamy przepis na doskonałą obiadową zapiekankę z ziemniaków, cebuli i pieczarek. Jest to apetyczna i syta propozycja dla wszystkich wegetarian, aczkolwiek miłośnicy mięsa także się nią zachwycą. Tego rodzaju zapiekanka z ziemniakami i pieczarkami to doskonały sposób na wykorzystanie pozostałych po zupy kartofli. Można ją przygotować na podwieczorek lub obiad, a nawet jako dodatek do mięs. Poza tym zapiekana cebula z pieczarkami i ziemniakami to połączenie klasycznych smaków, które nigdy nie wychodzą z mody. Przepis jest prosty w wykonaniu i nie wymaga skomplikowanych składników.

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 50 dekagramów pieczarek
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • olej do smażenia
  • 25 dekagramów sera żółtego
  • 330 gramów śmietany 18%
  • 2 jajka
  • suszona natka pietruszki według uznania
  • suszony lubczyk według uznania
  • masło lub margaryna do posmarowania formy

Obiadowa zapiekanka z ziemniaków, cebuli i pieczarek – jak zrobić?

  1. Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w plasterki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Dokładnie odcedzamy i studzimy. Uważamy, żeby za mocno się nie rozgotowały.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w cieniutkie półplasterki, smażymy do miękkości na oleju, oprószamy do smaku solą. Usmażoną cebulę odsączamy z oleju i studzimy.
  3. Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki. Dusimy do miękkości na niewielkiej ilości oleju. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, suszoną natką i lubczykiem. Studzimy.
  4. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  6. Formę do zapiekania smarujemy cieniutko masłem lub margaryną. Następnie wykładamy dno ziemniakami, połową pieczarek i cebuli, ponownie ziemniaki, pieczarki i cebula, na koniec ziemniaki, połowa sera żółtego i zalewamy sosem śmietanowo-jajecznym.
  7. Pieczemy w temperaturze 180 minut przez około 35-40 minut aż sos się zetnie. Posypujemy resztą sera, zapiekamy kilka chwil.
  8. Gotową zapiekankę podajemy. Smacznego życzę.

Obiadowa zapiekanka z ziemniaków, cebuli i pieczarek – dodatkowe informacje

Z przepisu wychodzi 4 spore porcje.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Obiad studencki na bogato
Następny przepis: Oczy carycy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode