Obiad serce na Walentynki

Obiad serce na Walentynki

Czy szukasz wyjątkowego pomysłu na romantyczną kolację na Walentynki? Klucz do serca ukochanej osoby często prowadzi przez żołądek, dlatego prezentujemy inspirujący przepis na „Obiad serce na Walentynki”. To nie tylko smaczne, ale także estetycznie podane danie, które z pewnością wywoła uśmiech na twarzy Twojej drugiej połówki. Starannie dobrane składniki sprawią, że ten obiad na Walentynki stanie się niezapomnianym momentem i doskonałą alternatywą dla kolacji w restauracji. Daj się porwać kulinarnym doznaniam i pozwól, by ten wyjątkowy wieczór stał się prawdziwym świętem miłości.

Składniki:

  • pierś z kurczaka – 1 sztuka
  • przyprawa do gyrosa – 3 łyżki
  • oliwa – 3 łyżki
  • ryż długoziarnisty – 1/2 szklanki
  • woda do ryżu – 1 szklanka
  • natka pietruszki posiekana – 1/3 szklanki
  • suszone warzywa – 3 łyżki
  • gotowa sałatka z buraczków czerwonych

Obiad serce na walentynki – jak zrobić?

  1. Pierś myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie paseczki. Z oliwy i przyprawy gyros robimy marynatę, którą smarujemy na paskach piersi – wkładamy na 2 godziny do lodówki.
  2. Następnie smażymy bez tłuszczu paski piersi na patelni grillowej z dwóch stron.
  3. Ryz dusimy (gotujemy) razem z wodą oraz suszonymi warzywami. Jak ryż będzie juz gotowy (wyparuje woda) dodajemy natkę pietruszki.
  4. Na talerzu układamy w kształt serca na środku grillowane paski piersi, nastepnie ryż a na końcu buraczki.

Obiad serce na Walentynki – dodatkowe informacje

Zamiast gotowej sałatki z buraczków czerwonych możemy użyć: ugotowane buraczki czerwone, starte na tarce, przyprawione cytryną, solą i pieprzem, wymieszane z drobno posiekaną cebulką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Obiad rodzinny.
Następny przepis: Kiełbasa jak z ogniska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode