NALEŚNIKI OMLETOWE

NALEŚNIKI OMLETOWE

Jeśli szukasz niepowtarzalnego dania na śniadanie, naleśniki omletowe są idealnym rozwiązaniem. Ta kreatywna wariacja na temat klasycznego omletu i tradycyjnego naleśnika stanowi wyśmienite i sycące posiłek o każdej porze dnia. Zawierając białka z jaj i mleka, dostarczają one energii na cały dzień. Jest to również doskonały sposób na wykorzystanie pozostałych resztek z obiadu, takich jak warzywa, mięso czy ser. Możliwości są nieograniczone, a smak można dostosować do własnych upodobań. To pyszne, uniwersalne danie, które z pewnością zachwyci każdego smakosza.

Składniki:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szkl mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Naleśniki „omletowe” – jak zrobić?

  1. 1.


    Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier i ubijamy aż piana zrobi się szklista. Następnie dodajemy mleko i delikatnie mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy – bardzo delikatnie łączymy ze sobą. Patelnię rozgrzewamy i na kilku kroplach oleju rozprowadzamy ciasto – najlepiej zrobić małe naleśniki. Smażymy jak normalne naleśniki.

Smacznego

Naleśniki omletowe – dodatkowe informacje

Naleśniki omletowe wychodzą bardzo puszyste, jednak po zdjęciu z patelni trochę opadają, ale smak jest przepyszny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Naleśniki Nadziane Szpinakiem z Fetą i Piersią Kurczaka
Następny przepis: Nalesniki orkiszowe z dzemem truskawkowym i z cukrem pudrem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode