Naleśniki Nadziane Szpinakiem z Fetą i Piersią Kurczaka

Naleśniki Nadziane Szpinakiem z Fetą i Piersią Kurczaka

Jeżeli poszukujesz niesamowitych, oryginalnych i smacznych przepisów, nasze Naleśniki Nadziane Szpinakiem z Fetą i Piersią Kurczaka to coś dla Ciebie! Jest to połączenie tradycyjnego dania jakim są naleśniki z unikalnym nadzieniem, które nada Twojemu posiłkowi świeżego i aromatycznego charakteru. Szpinak, ser feta i kurczak doskonale komponują się razem, tworząc niepowtarzalne doświadczenie kulinarne. Nasz przepis na naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem to doskonały wybór na obiad czy kolację, zapewniający sycące i pełne smaku danie.

Składniki:

  • Naleśniki:
  • 400 ml mleka
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka L
  • 2 łyżki oleju
  • Nadzienie:
  • pół piersi z kurczaka
  • przyprawa gyros do piersi kurczaka, do smaku
  • ser feta
  • 350 g szpinaku mrożonego
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki z górką kwaśnej śmietany
  • Dodatkowo:
  • bułka tarta do panierki
  • jajko
  • 2 łyżki mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Naleśniki nadziane szpinakiem z fetą i piersią kurczaka – jak zrobić?

  1. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić do miski, skropić olejem i przyprawić do smaku przyprawą gyros. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki, a nawet na całą noc. Smażyć na patelni z odrobiną oleju.
  2. Do zrumienienia, usmażone kawałki piersi wyłożyć na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru oleju. Do miski wlać mleko, wbić jajka, wsypać sól i wlać olej. Zmiksować krótko mikserem, przesiać przez sitko mąkę. Zmiksować krótko, tak aby nie było grudek. Odstawić na 15 minut. Smażyć na suchej patelni z obu stron na średnim ogniu, na rumiano. Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnię z odrobiną oleju.
  3. Gdy zacznie się rumienić, wrzucić szpinak, smażyć do zredukowania wody, przyprawić solą i pieprzem, pamiętając o tym, że ser feta jest również słony. Wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz śmietanę, dobrze wymieszać i smażyć dosłownie 2 minuty. Zdjąć z ognia, dodać usmażoną pierś z kurczaka oraz pokrojony w kostkę ser feta.
  4. Całość wymieszać i nadzienie jest gotowe. Na środku naleśnika rozsmarowujemy farsz, składamy boki do środka i rolujemy naleśnika.
  5. Następnie panierujemy w rozbełtanym jajku z mlekiem, solą i pieprzem, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni z olejem, z obu stron na rumiano.
  6. Podajemy na ciepło.

Porady – Dodatkowe informacje

Naleśniki Nadziane Szpinakiem z Fetą i Piersią Kurczaka są bardzo syte i mogą być podawane na obiad jako danie główne jak i na kolację.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Naleśniki na maślance
Następny przepis: NALEŚNIKI OMLETOWE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode