Naleśniki na maślance
Jeśli jesteś zwolennikiem śniadań, które naładują Cię energetycznie na cały dzień, to przepis na naleśniki na maślance jest dla Ciebie. To wyjątkowa odmiana tradycyjnych naleśników, które zachwycą swoim lekko kwasowym smakiem. Naleśniki na maślance to doskonała propozycja na weekendowe śniadanie czy brunch. Mają delikatną, puszystą strukturę i są niesamowicie sycące, a ich przygotowanie sprawi Ci wiele radości. Idealnie komponują się z różnymi dodatkami – od słodkich, poprzez owoce, po pikantne. Bez względu na to, jak je podasz, z pewnością staną się ulubionym daniem Twojej rodziny.
admin
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka naturalnej maślanki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 szczypta soli
Naleśniki na maślance – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy 2 jajka, wlewamy maślankę, mleko i olej, dodajemy szczyptę soli oraz 1 łyżeczkę cukru pudru. Wszystkie składniki miksujemy dla odpowiedniego połączenia i napowietrzenia, a następnie odstawiamy na 10 minut, aby ciasto mogło „popracować”.
- Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej delikatnie olejem przed pierwszą partią smażenia).
- Życzę smacznego! 🙂
Słowa kluczowe: naleśniki z maślanki, naleśniki na maślance
Naleśniki na maślance – dodatkowe informacje
Gotowe naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. Możemy podać je w wersji wytrawnej lub słodkiej. Jeśli chcemy podać je na słodko, to do ciasta naleśnikowego dodajmy więcej cukru pudru. U nas tym razem gościa prosta wersja wytrawna – naleśniki posmarowane remuladą duńską, zawijane z plastrami sera żółtego i wędliny drobiowej. Zawinięte naleśniki delikatnie podgrzałam w piekarniku dla roztopienia sera.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Naleśniki kokosowe z serkiem kokosowym
Następny przepis: Naleśniki Nadziane Szpinakiem z Fetą i Piersią Kurczaka