Moja wersja skrzydełek a’la KFC
Zapraszamy do wersji domowej przepisu na skrzydełka a’la KFC, które oferują smak klasycznych, chrupiących kurczaka typowego dla tej sieci fast-food. Smak na pewno przypomni Wam ten znaną markę. Wszystko zaczyna się od odpowiednich składników, a kluczowym elementem jest sos do skrzydełek KFC, który nadaje danie swoistego charakteru. Z pewnością wydobywa ze skrzydełek najlepszy smak. Ten przepis sprawdzi się sprawdzi idealnie na każdą rodziną imprezę, mecz czy piątkowy wieczór z filmem. Zapewni Ci pyszne kurczaki o idealnej kruchości na zewnątrz i soczystości w środku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram skrzydełek
- przyprawy do smaku – papryka słodka, sos sojowy, pieprz czarny, sól
- Chrupiąca panierka:
- paczka płatków kukurydzianych
- duża paczka chipsów (ja lubię zieloną cebulkę Lays)
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki Curry
- pół łyżeczki kurkumy
- mąka
- 2 jajka
- 1 litr oleju
- sos jogurtowo-majonezowy z czosnkiem i koperkiem (własny)
Moja wersja skrzydełek a’la kfc – jak zrobić?
-
Skrzydełka podzieliłam na 3 części – lotki poszły do galaretki, a pozostałe części ugotowałam bez dodatku przypraw ( nie za mocno aby się nie rozpadły). Ostudzone kawałeczki wyfiletowałam z kości i chrząstek i przyprawiłam. Wstawiłam na noc do lodówki.
-
Płatki i chipsy zmiksować w blenderze na drobno, dodać przyprawy, wymieszać.
-
3.
W głębokim rondlu rozgrzać olej.
Kawałeczki kurczaka panierować w mące, jajku i panierce.
Smażyć do momentu zrumienienia panierki.
Podawać z dowolnym sosem.
Słowa kluczowe: sos do skrzydełek kfc
Moja wersja skrzydełek a’la KFC – dodatkowe informacje
Dodatek sosu do skrzydełek KFC jest dowolny i niekonieczny, jeśli ktoś nie lubi.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: MOJE MACE LUB TZW. PODPŁOMYKI
Następny przepis: Moje pulpeciki Jeżyki zapiekane w sosie pomidorowym