Miód Pitny Dwójniak
Przedstawiamy przepis na Miód Pitny Dwójniak, wyjątkową wersję napoju, który łączy słodkość miodu z nutą delikatnego alkoholu. To oryginalny dwójniak przepis, który pozwoli Ci na własnoręczne wykonanie tego staropolskiego trunku w domowych warunkach. Wyróżnia się tym, że jest to miód pitny przepis bez drożdży, co sprawia, że proces jego produkcji jest bardziej naturalny i prosty. Miód Pitny Dwójniak to nie tylko ciekawy sposób na wykorzystanie domowego miodu, ale również niepowtarzalny smak, który przeniesie Cię w czasy dawnych słowiańskich tradycji.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 litry świeżego, płynnego miodu (potoki)
- 4 litry wody
- 3 dag kwasku cytrynowego
- 8 g suszonych jagód jałowca
- 5 g suszonego kwiatu czarnego bzu
- pożywka dla drożdży (ok. 4-5 g fosforanu amonowego)
- drożdże winne
Miód pitny dwójniak – jak zrobić?
- Miód oraz przegotowaną, ostudzoną wodę wlać do garnka z grubym dnem. Podgrzać na małym ogniu bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając i usuwając pianę. Dodać kwasek cytrynowy. Tak otrzymany płyn nazywa się brzeczką.
- Brzeczka łatwo kipi, dlatego trzeba podgrzewać ją powoli. Gdy ilość brzeczki wyraźnie zmnijszy się podczas gotowania, trzeba dodać suszone owoce jałowca i suszony kwiat bzu umieszczone w lnianym woreczku. Nadal trzeba zbierać szumowiny podczas gotowania (ok. 30 minut).
- Następnie wyjąć woreczek i oziębić miód do temp. pokojowej. Po czym dodać pożywkę dla drożdży i drożdże winne w proporcji odpowiedniej do ilości płynu. Odstawić tak przygotowany miód w butli w ciepłe miejsce, a po tygodniu przelać do gąsiorka z rurką fermentacyjną. Po zakończeniu fermentacji przelać miód do butelek.
Miód Pitny Dwójniak – dodatkowe informacje
Im dłużej miód pitny dwójniak będzie leżakował, tym będzie smaczniejszy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: mintaj z porem z pomidorami
Następny przepis: Miód pitny smakowy