mintaj z porem z pomidorami

mintaj z porem z pomidorami

Zachęcam do spróbowania pysznej ryby o nazwie Mintaj, podanej z soczystymi pomidorami i delikatnym porem. To danie to prawdziwy rarytas dla amatorów owoców morza i nie tylko. Kompozycja smaków jest niezwykle intensywna, a zarazem subtelna. Pory oraz pomidory dodają mu świeżości, podkreślając wyrazisty smak ryby. Jest to danie lekkie i niezwykle zdrowe, idealne na obiad czy kolację. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy zdecydowanie zachęca do eksperymentowania w kuchni. Wypróbuj mintaj z porem z pomidorami – to danie, które na stałe zagości w Twoim kulinarnym repertuarze.

Składniki:

  • około 400 gramów filetów z mintaja
  • 1 puszka pomidorów w sosie własnym
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średni por
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Mintaj z porem z pomidorami – jak zrobić?

  1. Filety mintaja umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Odstawić na 10 minut.
  2. Pora pokroić w półplasterki, czosnek też.
  3. Na rozgrzany olej wrzucić pora i czosnek, podsmażyć chwilę, dodać pomidory z puszki, wymieszać i dusić razem około 5 minut, doprawić solą i pieprzem.
  4. Rybę usmażyć na niewielkiej ilości oleju, ułożyć na warzywach.

xxxx – dodatkowe informacje

Danie mintaj z porem z pomidorami świetnie smakuje zarówno z ryżem jak i na przykład z chrupiąca bagietką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mintaj z piekarnika
Następny przepis: Miód Pitny Dwójniak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode