Miód pitny smakowy

Miód pitny smakowy

Zapraszamy do odkrycia smaków natury za pośrednictwem słodkiego i zdrowego miodu pitnego. To niezwykle naturalne napoje, w jego skład wchodzą tylko naturalne składniki, a podstawowym jest oczywiście miód. Ten przepis na aromatyczny miód pitny smakowy, dostępny w Biedronce, to doskonała propozycja na wieczorne spotkania, a także zdrowa alternatywa dla typowych napojów. Można go podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, co czyni go idealnym wyborem niezależnie od pory roku. Jedno jest pewne, ten miód pitny to czysty, słodki nektar, który zakręci w twoich kubkach smakowych prawdziwe fajerwerki.

Składniki:

  • 1 litr miodu
  • 1 litr przegotowanej wody
  • drożdże winiarskie

Miód pitny smakowy – jak zrobić?

  1. 1.
    Rozcieńczamy litr miodu z 0,5l wody i gotujemy tak długo, aż przestaną wypływać szumowiny.
  2. 2.
    Dodajemy resztę wody (0,5l)
    Wlewamy do balonu na wino i dodajemy drożdże.
    Zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną.
  3. 3.
    Odstawiamy w ciemne miejsce o temp ok. 15`C na minimum 2 miesiące.
  4. 4.
    Po fermentacji ściągamy do butelek, które zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną.
  5. 5.
    Wstawiamy do piwnicy na minimum 6 miesięcy.
    Najlepiej smakuje po mini 3 latach.
  6. 6.
    Jeśli chcemy uzyskać miód smakowy należy na etapie 1szym dodać odpowiednie składniki np:

    • szczyptę cynamonu
    • skórkę pomarańczy
    • skórkę cytryny
    • laskę wanilii
    • goździki
    • Co dusza zapragnie 🙂

Miód pitny smakowy – dodatkowe informacje

Drożdże można kupić w sklepie winiarskim.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Miód Pitny Dwójniak
Następny przepis: Miód z mniszka lekarskiego (mlecza)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode