Miód z mniszka lekarskiego (mlecza)

Miód z mniszka lekarskiego (mlecza)

Miód z mniszka lekarskiego, popularnie znany również jako miód z mlecza, to prawdziwy skarb dla naszego zdrowia. Ten niezwykły przysmak ma wiele dobroczynnych właściwości, działa m.in. przeciwzapalnie i odkwaszająco. Swoją słodko-gorzką barwę i wyjątkowy smak zawdzięcza kwiatom mniszka lekarskiego. Dzięki naszemu sprawdzonemu przepisowi na miód z mniszka, przyrządzenie go w domu jest łatwe i szybkie. Odkryj razem z nami, jak zrobić miód z mlecza, i poznaj niezwykłe zastosowania tego naturalnego lekarstwa. Przygotuj miodek z kwiatów mlecza i ciesz się jego wyjątkowym smakiem i korzyściami dla zdrowia przez cały rok.

Składniki:

  • 1 kilogram cukru
  • 2 cytryny
  • około 400 sztuk kwiatów mniszka lekarskiego
  • 4 szklanki wody

Miód z mniszka lekarskiego (mlecza) – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

1. Mlecze najlepiej zrywać w południe wtedy kwiaty są świetliste i dobrze rozwinięte. Gdy już uzbieramy odpowiednią ilość, należy rozłożyć je gdzieś na powietrzu np na kartonie lub płótnie żeby ”odpoczeły” od istot żywych typu mrówki 🙂 ja trzymałam swoje ok godziny (na balkonie).

2. Kwiaty przebrać (nie płukać) wrzucić do garnka i zalać wodą a następnie zagotować i na małym ogniu gotować ok 15 min. Wyłączyć i wycisnąć sok z 1,5 cytryny. Przykryć i odstawić na ok 24 godziny. Następnie odcedzić napar przez ściereczkę i mocno wycisnąć by był klarowny. Dodać pozostałą połówkę cytryny i cukier. Doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając i gotować na małym ogniu ok 1-1,5 godziny by lekko zgęstniał. Gorący przekładać do słoiczków, szczelnie zakręcać i postawić do góry dnem.

Miód z mniszka lekarskiego (mlecza) – dodatkowe informacje

1/ Na początku wywar jest jakby ciemnawy, ale po dodaniu cukru i cytryny robi się jasno złoty.

2/ Mlecze najlepiej zrywać jak najdalej od ruchliwej ulicy i miejsc gdzie biegają zwierzęta, wtedy będziemy pewni że nie są zanieczyszczone.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Miód pitny smakowy
Następny przepis: Miodowa karkówka pieczona w keczupie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode