Mintaj z piekarnika
Mintaj z piekarnika to wyśmienite danie, które oczaruje miłośników marynat wprowadzających intensywny smak. To proste, a jednocześnie wyjątkowo smaczne danie, stanowiące doskonałe połączenie smaku i aromatu. Nadaje się na codzienny obiad, ale także na uroczysty posiłek. Mrożony filet z mintaja w piekarniku to przepis, który przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Pikanteria i świeże nuty mintaja z piekarnika pozwolą na moment przenieść się nad morskie wybrzeże. Zapach pieczonego filetu z mintaja rozpływa się po całym domu. Niech ten przepis na mintaj pieczony w piekarniku stanie się inspiracją do kulinarnych eksperymentów.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Filet z mintaja/pangi
- Cebula
- Ząbek czosnku
- Bazylia
- Pieprz cytrynowy
- 2 plasterki masła
Mintaj z piekarnika – jak upiec?
- Rozmrożony filet z mintaja posolić, posypać pieprzem cytrynowym i bazylią. Odstawić na min 30 minut. W tym czasie do masła dodać drobno posiekany ząbek czosnku oraz po odrobinie przypraw używanych do mintaja i dobrze wymieszać.
- Na folii aluminiowej położyć część masła i przykryć rybą. Na wierzchu również położyć trochę masła oraz kilka plasterków cebuli. Zawinąć. Piec 15 minut, po tym czasie otworzyć folię i piec jeszcze 10 minut.
- Podawać z ryżem i surówką.
Słowa kluczowe: jak upiec mintaja, pieczone filety z mintaja, mintaj mrożony z piekarnika, mintaj mrożony przepis, mintaj przepis pieczony, mrożony filet z mintaja w piekarniku, ryba mintaj z piekarnika, mintaj pieczony w piekarniku, filet z mintaja w piekarniku, pieczony filet z mintaja, mintaj pieczony, mintaj z piekarnika
Porady – Mintaj z piekarnika – dodatkowe informacje
Zamiast pieprzu cytrynowego można użyć zwykłego, a rybę skropić sokiem z cytryny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mintaj w sosie kurkowym
Następny przepis: mintaj z porem z pomidorami