Mini pizzerki
Zapraszam na przepis na wyjątkowe mini pizzerki, które stanowią doskonałe danie na wszelkiego rodzaju przyjęcia, imprezy czy kolacje. Drobne, ale pełne smaku i aromatu, są nie tylko bardzo atrakcyjne wizualnie, ale przede wszystkim niezwykle smaczne. Możesz je przygotować z dowolnymi ulubionymi dodatkami – boczkiem, salami, warzywami czy serami. Kluczowe jednak jest to, że mini pizzerki robi się szybko i łatwo, a efekt zawsze jest zadziwiający. Nawet jeśli nie jesteś mistrzem w kuchni – to nic straconego – dzięki temu przepisowi na pewno poczujesz się jak prawdziwy pizzaiolo.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 0,5 kg pieczarek
- 10 bułek kajzerek
- cebula do podsmażenia pieczarek
- ok. 25 dag żółtego sera
- ketchup
- majonez
- sos czosnkowy
- przyprawy – vegeta, sól, pieprz
Mini pizzerki – jak zrobić?
- Pieczarki pokroić w cienkie plastry, ugotować i podsmażyć na patelni z Vegetą i cebulą.
- Ser ścieramy na dużych oczkach na tartce.
- Bułki rozkroić na połowy, smarujemy sosem (ketchup z majonezem).
- Na sos kładziemy podsmażone pieczarki z cebulką.
- Następnie posypujemy wcześniej startym serem.
- Zapiekamy w piekarniku 10 min w temp. 180 stopni.
- Po upieczeniu smarujemy bułki sosem czosnkowym i ketchupem.
Mini pizzerki – dodatkowe informacje
Według uznania można dodać pomidor lub ogórek kiszony. Najlepiej smakują świeżo upieczone.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mini pizza z farszem warzywnym
Następny przepis: Minipółksiężyce z mąki kukurydzianej