Mini pizza z farszem warzywnym

Mini pizza z farszem warzywnym

Jeżeli jesteś miłośnikiem pizzy, ale nie zawsze masz czas na jej przygotowanie, to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Mini pizza z farszem warzywnym to szybka i zdrowa alternatywa dla dużej, ciężkiej pizzy. Dodatek warzywnego farszu sprawia, że jest to doskonały wybór dla wegetarian oraz osób, które chcą wzbogacić swoją dietę o dodatkową porcję warzyw. Inspiracje na farsze do pizzy możesz czerpać bez ograniczeń – to Ty decydujesz, które warzywa najlepiej komponują się w Twojej mini wersji tego włoskiego przysmaku. Wypróbuj i ciesz się smakiem zdrowej, domowej pizzy.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 350 gram mąki
  • Sól do smaku
  • 2 gram świeżych drożdży
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • Ciepła woda
  • Papier do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia
  • 3 małe papryki kolorowe – czerwona, zielona, pomarańczowa
  • 8 plasterków cienkiej, chudej kiełbasy
  • 8 plastrów żółtego sera
  • Sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • Ketchup o smaku łagodnym

Mini pizza z farszem warzywnym – jak zrobić?

  1. 1.
    Wykonanie: cebulę, papryczki oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Cukinię opłukać, też pokroić w kostkę ze skórką. Olej podgrzać na patelni, dodać cebulę, podsmażyć, potem dodać paprykę i cukinię – krótko smażyć. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  2. 2.
    Do miski przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże, dodać ciepła wodę – około ½ szklanki. Odstawić w ciepłe miejsce by drożdże wyrosły. Potem dodać sól do smaku i olej – wyrobić elastyczne ciasto(gdy ciasto będzie gęste dodać wody). Odstawić ponownie w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło objętość. Potem ciasto przenieść na stolnicę, podzielić na 8 części. Z każdej części uformować cienkie placki, ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w pewnej odległości, posmarować cienko ketchupem, rozłożyć farsz oraz plasterki kiełbasy. Przykryć każdy placek z farszem plastrem sera, naciętym w paski w środku. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, potem do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i zapiekać około 30 minut.

Mini pizza z farszem warzywnym – dodatkowe informacje

1. Do farszu do pizzy można dodać pomidory pokrojone w kostkę, bez skórki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mini pierogi z dżemem
Następny przepis: Mini pizzerki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode