Miętus smażony z ziemniaczaną łuską

Miętus smażony z ziemniaczaną łuską

Czy kiedykolwiek próbowaliście miętusa królewskiego? Ten przepis na smażonego miętusa z ziemniaczaną łuską to prawdziwa uczta dla miłośników morskich specjałów. Wyróżnia się delikatnym smakiem ryby harmonijnie łączącym się z chrupiącą ziemniaczaną skorupą. Przygotowanie miętusa królewskiego nie jest trudne, więc to doskonały sposób na kulinarne zaskoczenie rodziny czy gości. Możliwości podania są nieograniczone – świetnie sprawdza się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeżeli szukasz nowych pomysłów na morskie dania, ten przepis z pewnością Cię zainteresuje.

Składniki:

  • świeże filety z miętusa bez skóry – około 800 g (może być inna ryba)
  • mąka krupczatka do oprószenia
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1-2 ziemniaki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 450 g fasolki szparagowej (u mnie mrożona)
  • 80 g masła
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • sól

Miętus smażony z ziemniaczaną łuską – jak zrobić?

  1. Rybę delikatnie umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Podzielić na porcje. Oprószyć delikatnie solą.
    Ziemniaki dokładnie wyszorować, umyć i pokroić na cieniutkie plasterki. Najlepiej użyć tarki do warzyw.
    Kolejno każdy kawałek ryby oprószać mąką krupczatką. Strzepywać nadmiar mąki. Zamaczać w roztrzepanych jajkach z dodatkiem soli i pieprzu.
    Układać na talerzu i wierzch przykrywać maczanymi w jajkach plasterkami ziemniaków, tak żeby przypominały łuski.
    Delikatnie zsuwać z talerza na gorący olej. Smażyć i jak wierzchnia warstwa z ziemniakami, z jajkiem zwiąże, to obrócić delikatnie na drugą stronę. Usmażone kawałki ryby z ziemniakami odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
    Podawać z fasolką w bułce tartej.
  2. Fasolkę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na suchej patelni uprażyć bułkę tartą i dodać masło. Mieszać i smażyć na wolnym ogniu, aż masło się rozpuści. Dodać ugotowaną fasolkę. Dokładnie pomieszać, żeby fasolka pokryła się bułką tartą.
  3. Smacznego.

Miętus smażony z ziemniaczaną łuską – dodatkowe informacje

Danie można podać z sosem czosnkowym, albo koperkowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Migdałek
Następny przepis: Migdałowiec z masą krówkową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode