Migdałowiec z masą krówkową

Migdałowiec z masą krówkową

Migdałowiec z masą krówkową to prawdziwa uczta dla podniebienia. Egzotyczny smak migdałów łączy się tu z klasyczną słodyczą krówki, tworząc mieszankę, która zadowoli nawet najbardziej wymagające gusta. Idealne na specjalne okazje, ale także jako pyszny deser na co dzień. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle efektowny. To ciasto migdałowe z masą krówkową z pewnością zaskoczy Twoich gości i sprawi, że poproszą o dokładkę. Podążaj za tym przepisem, aby krok po kroku stworzyć to niepowtarzalne, pyszne ciasto, które zasługuje na miejsce w Twojej książce kulinarnych hitów.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 kostki margaryny (po 250g każda)
  • 600g mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Beza:
  • 6 białek
  • 1 i 1/2 szkl cukru zwykłego
  • 2 op. cukru wanilinowego
  • 200g płatków migdałowych
  • Masa:
  • 200g masła
  • 460g kajmaku
  • Dodatkowo:
  • 80g płatków migdałowych

Migdałowiec z masą krówkową – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: wszystkie składniki posiekać nożem, zagnieść i podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować i włożyć do formy o wym. 24x38cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Beza: w garnku zagotować niewielką ilość wody. Nad garnkiem z gotującą się wodą umieścić miskę/garnek z białkami i ubijać. Pod koniec ubijania porcjami dosypywać cukier zwykły i wanilinowy. Następnie wsypać płatki migdałowe i bardzo delikatnie wymieszać całość łyżką. Podzielić na 3 części i każdą rozsmarować po gotowych do pieczenia blatach ciasta. Blaty włożyć do nagrzanego piekarnika i piec po ok. 35 min każdą, w temp. 180ºC. Jeśli podczas pieczenia powstały nierówności, od razu po upieczeniu blat należy wyjąć z piekarnika i wyłożyć „do góry nogami” na deseczkę. Nierówności się wygładzą.
  3. Masa: masło utrzeć do białości, porcjami dodawać kajmak, utrzeć do gładkości. Kilka łyżek masy odłożyć, pozostałą przełożyć blaty ciasta. Odłożoną wcześniej masą cieniutko posmarować wierzch ciasta. 80g płatków migdałowych podprażyć na suchej patelni i przesypać na talerz (pozostawione na patelni przypaliłyby się). Gdy płatki będą całkowicie zimne, posypać nimi wierzch ciasta.

Słowa kluczowe: ciasto migdałowe z masą krówkową, migdałowiec z krówką

Migdałowiec z masą krówkową – dodatkowe informacje

Ciasto, pozostawione w chłodnym miejscu, zachowuje świeżość przez 5 dni. Jeśli ktoś lubi większą ilość masy w cieście, należy użyć więcej masła i kajmaku.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Miętus smażony z ziemniaczaną łuską
Następny przepis: Migdały i pistacje w miodzie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode