Miętus smażony z ziemniaczaną łuską
Czy kiedykolwiek próbowaliście miętusa królewskiego? Ten przepis na smażonego miętusa z ziemniaczaną łuską to prawdziwa uczta dla miłośników morskich specjałów. Wyróżnia się delikatnym smakiem ryby harmonijnie łączącym się z chrupiącą ziemniaczaną skorupą. Przygotowanie miętusa królewskiego nie jest trudne, więc to doskonały sposób na kulinarne zaskoczenie rodziny czy gości. Możliwości podania są nieograniczone – świetnie sprawdza się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeżeli szukasz nowych pomysłów na morskie dania, ten przepis z pewnością Cię zainteresuje.
admin
Składniki:
- świeże filety z miętusa bez skóry – około 800 g (może być inna ryba)
- mąka krupczatka do oprószenia
- 2 jajka
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1-2 ziemniaki
- olej rzepakowy do smażenia
- 450 g fasolki szparagowej (u mnie mrożona)
- 80 g masła
- 4-5 łyżek bułki tartej
- sól
Miętus smażony z ziemniaczaną łuską – jak zrobić?
- Rybę delikatnie umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Podzielić na porcje. Oprószyć delikatnie solą.
Ziemniaki dokładnie wyszorować, umyć i pokroić na cieniutkie plasterki. Najlepiej użyć tarki do warzyw.
Kolejno każdy kawałek ryby oprószać mąką krupczatką. Strzepywać nadmiar mąki. Zamaczać w roztrzepanych jajkach z dodatkiem soli i pieprzu.
Układać na talerzu i wierzch przykrywać maczanymi w jajkach plasterkami ziemniaków, tak żeby przypominały łuski.
Delikatnie zsuwać z talerza na gorący olej. Smażyć i jak wierzchnia warstwa z ziemniakami, z jajkiem zwiąże, to obrócić delikatnie na drugą stronę. Usmażone kawałki ryby z ziemniakami odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Podawać z fasolką w bułce tartej. - Fasolkę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na suchej patelni uprażyć bułkę tartą i dodać masło. Mieszać i smażyć na wolnym ogniu, aż masło się rozpuści. Dodać ugotowaną fasolkę. Dokładnie pomieszać, żeby fasolka pokryła się bułką tartą.
- Smacznego.
Miętus smażony z ziemniaczaną łuską – dodatkowe informacje
Danie można podać z sosem czosnkowym, albo koperkowym.