Mantou

Mantou

Mantou, znany również jako chiński parowy chlebek, to kuszący, biały, puszysty klejnot kuchni azjatyckiej. Popularny w całej Azji Wschodniej, mantou jest prostym, lecz satysfakcjonującym daniem, które jest często podawane jako przekąska, a także jako dodatek do wielu potraw. Składa się z prostych składników takich jak mąka, drożdże, woda i sól, a jego wytworne, delikatne smaki zachęcają do eksperymentowania z różnymi dodatkami i nadzieniami. Bez względu na to, czy jesteś miłośnikiem azjatyckich smaków, czy szukasz prostego przepisu na domowy chleb, mantou jest doskonałym wyborem.

Składniki:

  • 5 gram drożdży
  • 300ml wody
  • 500 gram mąki
  • 25g cukru
  • 1 łyżeczka oleju

Mantou – jak zrobić?

  1. W misce zmieszać składniki ze sobą.
  2. Wyrobić ciasto.
  3. Odstawić ciasto na 3 godziny do wyrośnięcia.
  4. Po 3 godzinach na podsypanym mąką stole rozwałkować ciasto na cienką, równą warstwę.
  5. Przy nierównościach na każdej ze stron ciasta poodcinać nożem nadmiary ciasta, by było ono równe.
  6. Ciasto zwijamy ciasno w rulon i kroimy go na 3 centymetrowe kawałki.
  7. Umieszczamy kawałki w odstępach na przygotowanym wcześniej zestawie na parze.
  8. Gotujemy przez 10 minut na parze.

Słowa kluczowe: mantou

Mantou – dodatkowe informacje

Gdy ciasto będzie się bardzo kleiło czekamy jeszcze od 3-5 min. Można podać zarówno z sosami słodkimi jak i mięsnymi.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort Piramida (monastryska izba)
Następny przepis: Polskie pesto z liści rzodkiewki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode