Mantou
Mantou, znany również jako chiński parowy chlebek, to kuszący, biały, puszysty klejnot kuchni azjatyckiej. Popularny w całej Azji Wschodniej, mantou jest prostym, lecz satysfakcjonującym daniem, które jest często podawane jako przekąska, a także jako dodatek do wielu potraw. Składa się z prostych składników takich jak mąka, drożdże, woda i sól, a jego wytworne, delikatne smaki zachęcają do eksperymentowania z różnymi dodatkami i nadzieniami. Bez względu na to, czy jesteś miłośnikiem azjatyckich smaków, czy szukasz prostego przepisu na domowy chleb, mantou jest doskonałym wyborem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 5 gram drożdży
- 300ml wody
- 500 gram mąki
- 25g cukru
- 1 łyżeczka oleju
Mantou – jak zrobić?
- W misce zmieszać składniki ze sobą.
- Wyrobić ciasto.
- Odstawić ciasto na 3 godziny do wyrośnięcia.
- Po 3 godzinach na podsypanym mąką stole rozwałkować ciasto na cienką, równą warstwę.
- Przy nierównościach na każdej ze stron ciasta poodcinać nożem nadmiary ciasta, by było ono równe.
- Ciasto zwijamy ciasno w rulon i kroimy go na 3 centymetrowe kawałki.
- Umieszczamy kawałki w odstępach na przygotowanym wcześniej zestawie na parze.
- Gotujemy przez 10 minut na parze.
Słowa kluczowe: mantou
Mantou – dodatkowe informacje
Gdy ciasto będzie się bardzo kleiło czekamy jeszcze od 3-5 min. Można podać zarówno z sosami słodkimi jak i mięsnymi.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort Piramida (monastryska izba)
Następny przepis: Polskie pesto z liści rzodkiewki