Małże w białym winie

Małże w białym winie

Małże w białym winie to przepis, który jest klasycznym daniem kuchni francuskiej, a zarazem jednym z najprostszych płynących z Morza Śródziemnego. Jest pełne smaków o morskim akcencie. Ten przepis na małże w białym winie to doskonałe połączenie delikatnego smaku owoców morza z aromatem francuskiego wina. Perfekcyjnie sprawdzi się jako lekka kolacja czy elegancka przystawka dla gości. Mimo, że danie to wydaje się skomplikowane, jest tak proste, jak tylko mogłoby być. Powinien spróbować go każdy, dla kogo liczą się kulinarne doznania. Adamski szczególnie poleca ten przepis.

Składniki:

  • 1 kilogram małży (omułek)
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 4-5 szalotek
  • 5 sporych ząbków czosnku
  • 300ml białego, wytrawnego wina
  • gałązka świeżego tymianku lub macierzanki
  • sól, czarny pieprz
  • pieprz czerwony ziarnisty

Małże w białym winie – jak zrobić?

  1. Małże opłukać pod bieżącą wodą. W dużym, szerokim garnku rozgrzać masło z oliwą. Szalotki i ząbki czosnku pokroić w plasterki, zeszklić na tłuszczu. Dodać opłukane omułki, doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i od razu zalać białym winem. Dodać gałązkę tymianku/macierzanki. Gotować pod przykryciem 2-3 minuty aż małże się otworzą. Serwować od razu na ciepło posypane czerwonym pieprzem, z dodatkiem grillowanej bagietki.

Słowa kluczowe: małże w białym winie przepisy, małże w białym winie

Małże w białym winie – dodatkowe informacje

Małże bardzo szybko tracą świeżość. Przy zakupie powinny pachnieć wodą morską i być zamknięte . Otwarte omułki nie zawsze nadają się do zjedzenia. Przy dotknięciu lub lekkim stuknięciu muszą się ściśle zamknąć, jeśli nie należy je wyrzucić! Wyrzucamy również te muszle, które w czasie gotowania się nie otwierają – mogą być nieświeże.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Małże / Mule w sosie pomidorowym
Następny przepis: Mamcine pierogi z nadzieniem ziemniaczanym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode