Mamcine pierogi z nadzieniem ziemniaczanym
Pierogi, te ukochane klasyki kuchni polskiej, są daniem, które idealnie sprawdzi się na każdym stole, niezależnie od okazji. Mamcine pierogi z nadzieniem ziemniaczanym są przepisem przekazanym z pokolenia na pokolenie, wyróżniającym się delikatnym, ziemniaczanym ciastem na pierogi i obłędnym smakiem. Ręcznie lepione, pełne miłości i tradycji, przenoszą nas w beztroskie momenty dziecinnych zabaw w kuchni. Domowy komfort ukryty w każdym kęsie tych pierogów, sprawia, że są one jednym z ulubionych dań, do których wracamy w myślach, kiedy tęsknimy za domem. To dawka nostalgii zamknięta w niedużej porcji jedzenia, której smak nigdy nie wychodzi z mody.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ok 1 szklanka gorącej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- Farsz:
- ok 10 ziemniaków
- zioła prowansalskie, oregano, pieprz, sól
- 1 cebula
- 1 cebula
- tłuszcz do smażenia
Mamcine pierogi z nadzieniem ziemniaczanym – jak zrobić?
- 1. Mąki wsypać do miski, dodać szczyptę soli i wbić jajko, wyrobić. Zrobić dołek i wlewać powolutku gorącą wodę, wyrabiając delikatnie widelcem, zabierając z boków mąkę (ilość wody uzależniona od tego ile zabierze, (ok 1 szklanka).
- 2. Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na tłuszczu, dodać do ugotowanych ziemniaków. Doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem.
- 3. Ciasto wałkujemy, wykrawamy krążki za pomocą szklanki.
- 4. Na każdy krążek nakładamy nadzienie, dokładnie zlepiany palcami boki.
- 5. Pierogi wrzucać do posolonego wrzątku, od wypłynięcia na wierzch gotować ok 5 min, pierogi wyjmuj łyżką cedzakową.
- 6. Cebulkę pokrój w kosteczkę i usmaż na tłuszczu. Pierogi podawaj polane cebulką.
Mamcine pierogi z nadzieniem ziemniaczanym – dodatkowe informacje
Pierogi podawać ugotowane z usmażoną cebulką lub ugotowane i następnie usmażone z cebulką.