Makaron farfalle - kokardki

Makaron farfalle – kokardki

Odkryj smak autentycznego włoskiego makaronu farfalle, znane również jako kokardki. Ten przepis to prawdziwy klasyk, którym nie tylko dzieci ale i dorośli pokochają w każdej wersji. Oferuje on nielimitowane możliwości kreacji kulinarnych, zarówno w formie prostych past jak i bardziej złożonych potraw. Pasuje idealnie do różnych sosów, a także możemy go wykorzystać jako dodatek do sałatek. Ten smaczny i szybki do przygotowania przysmak jest doskonale sycący, stanowiąc pełnowartościowy posiłek. Eksperymentuj z różnymi składnikami i sprawdź, jak smakuje Twój ulubiony makaron farfalle. Zapraszamy do wypróbowania przepisu.

Składniki:

  • Składniki potrzebne do przygotowania dwóch porcji:

    – 100g mąki

    – 1 jajko

Makaron farfalle – kokardki – jak zrobić?

  1. 1.
    Składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Gdy się połączą przekładamy na blat, zagniatamy ciasto i wyrabiamy je przez chwilę. Ciasto dzielimy na dwie połówki. Ułatwi to przepuszczanie makaronu przez maszynkę. Ciasto przepuszczamy dwukrotnie na każdym ze stopni grubości w maszynce kończąc na stopniu szóstym. Jeśli nie posiadacie maszynki do makaronu, ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i kroimy w ulubione kształty. Domowy makaron gotuje się bardzo krótko. Wystarczą jedynie dwie minuty.

Makaron farfalle – dodatkowe informacje

Aby zrobić „farfalle” lub inaczej „kokardki” ze zdjęcia należy ciasto pociąć na kawałki o wielkości 3 cm x 2 cm. Wystarczy mocno ścisnąć je pośrodku, aby nie rozkleiły się podczas gotowania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy makaron do rosołu
Następny przepis: Domowy makaron z ziołami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode