Domowy makaron z ziołami
Czy istnieje cokolwiek lepszego niż domowy, świeży makaron? Chyba tylko domowy makaron z ziołami! Ten wyjątkowo aromatyczny przepis łączy w sobie proste składniki, które tworzą prawdziwą symfonię smaków. Sycący, a jednocześnie lekki, ten makaron z ziołami to doskonała propozycja na obiad. Elastyczność przepisu pozwala na dowolny dobór ziół, dzięki czemu każdy może dostosować go do swojego gustu. To kwintesencja domowego gotowania – proste, szybkie, a efekt końcowy zaskakuje swoją wspaniałością. Najważniejsze w tym przepisie jest to, że jesteś kreatorem swojego dania. Gotowy? Ruszajmy na podbój kulinarnych smaków!
admin
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- odrobina gorącej wody
- bazylia
- oregano
- sól
Domowy makaron z ziołami – jak zrobić?
- Mąkę mieszam razem z bazylią i oregano. Dodaję trochę soli. Wbijam jajko i stopniowo przy wyrabianiu dodaję gorącą wodę. Tak przygotowany makaron wałkuję bardzo cienko i kroję w cienkie paski. Przez kolejne 3 dni suszę go w ciepłym miejscu. Makaron po tym czasie jest gotowy do ugotowania 🙂
Domowy makaron z ziołami – dodatkowe informacje
Zamiast ziół można dodać ostrą albo słodką paprykę. Makaron będzie miał wtedy czerwony kolor. Makaron zaraz po przygotowaniu można od razu ugotować bez suszenia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowy makaron do lazanii, bez maszynki
Następny przepis: Domowy Ocet Jabłkowy