Domowy Ocet Jabłkowy

Domowy Ocet Jabłkowy

Domowy ocet jabłkowy jest produktem, który zdobywa coraz większą popularność w naturalnej kuchni i pielęgnacji. Wykonując go samodzielnie, mamy pewność co do jego jakości i składników. Ten przepis na ocet jabłkowy ze skórek to doskonały sposób na wykorzystanie resztek, które zazwyczaj trafiają do kosza, a zarazem na stworzenie domowego, zdrowego dodatku do sałatek czy innych dań. Cierpliwość i kilka składników – to wszystko czego potrzebujesz, by cieszyć się własnoręcznie przygotowanym octem jabłkowym. Ten sposób na zero-waste w kuchni jest nie tylko ekologiczny, ale i niezwykle satysfakcjonujący.

Składniki:

  • jabłka (ilość wedle uznania)
  • skórka chleba razowego
  • cukier
  • przegotowana woda

Domowy ocet jabłkowy – jak zrobić?

  1. Całe jabłka pokroić w kostkę (łącznie z gniazdami i skórką). Można też użyć same skórki. Dodać skórkę z chleba razowego.
  2. Na 1 szklankę PRZEGOTOWANEJ wody przypada 1 łyżeczka cukru.
  3. Sporządzić tyle zalewy, aby owoce były całe przykryte. Wszystko trzymamy w słoiku.
  4. Codziennie miksturę mieszać drewnianą łyżką lub wstrząsać.
  5. Lub poprzez słomkę nadmuchiwać, by dotlenić nasz przyszły ocet.
  6. Przykryć gazą.
  7. Na wierzchu powinien pojawić się nalot.
  8. Odstawić na 4 tygodnie w ciepłe i ciemne miejsce.
  9. Po miesiącu przelać przez gazę i odstawić w chłodne miejsce.

Domowy Ocet Jabłkowy – dodatkowe informacje

PŁUKANKA NA GARDŁO: 2 łyżeczki przepisu na ocet jabłkowy ze skórek, 0,5 szklanki letniej wody, 2 łyżeczki miodu. Pijemy lub płuczemy gardło 4 razy w ciągu dnia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy makaron z ziołami
Następny przepis: Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode