Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy

Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy

Czy mogło być coś lepszego niż domowy pasztet wieprzowo-drobiowy, który rozpływa się w ustach i rozpieszcza kubki smakowe swoim aromatem? Jedyny w swoim rodzaju, tradycyjny i pełen smaku, ten pasztet jest idealny na rodzinny obiad lub imprezę w gronie najbliższych. Przygotowanie go w domu jest zdumiewająco proste, a efekt końcowy zawsze warty jest włożonego wysiłku. Nieważne, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją kulinarne przygody – ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu i zainspiruje do dalszego gotowania. Spróbuj i poczuj smak domowego, aromatycznego pasztetu.

Składniki:

  • 1 kilogram mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, gulaszowe)
  • 2 udko z kurczaka
  • 300 gram wątróbki wieprzowej
  • 400 gram słoniny lub tłustego boczku
  • 9 jajek
  • 2-3 cebule
  • 1 czerstwa bułka
  • włoszczyzna (bez kapusty)
  • sól
  • pieprz ziołowy i czarny
  • około 1 łyżka gałki muszkatołowej mielonej
  • olej do smażenia
  • ulubione zioła np. majeranek, tymianek, zioła prowansalskie
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • bułka tarta do formy

Przepis na domowy pasztet wieprzowo-drobiowy

  1. Mięso wieprzowe pokroić na kawałki o podobnej wielkości (żeby się równo gotowały) włożyć do garnka i zalać wodą, dodać pokrojoną w grube pasy słoninę, udka i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć szumowiny, dodać obraną włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Gotować ok 1-1,5 godziny na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.
  2. Na ok 30 min pod koniec gotowania dodać wątróbkę. Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę. Zeszklić na odrobinie oleju. Ugotowane mięso wyjąć z wywaru i wystudzić (żeby nie tępiło noży maszynki) zmielić w maszynce do mięsa razem z cebulą. Dodać jajka, przyprawy, zioła, namoczoną i odciśniętą bułkę. Porządnie wymieszać. Keksówkę nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Nałożyć masę i dobrze uklepać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok godzinę. Porządnie wystudzić.

Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy – dodatkowe informacje

Pasztet wieprzowo-drobiowy można przygotować z użyciem jednej dużej formy keksowej lub dwóch małych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy pasztet w słoiku
Następny przepis: Domowy pasztet z boczkiem wędzonym z szynkowara

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode