lukier królewski do dekoracji pierniczków
Składniki:
- cukier puder – 3 szklanki
- 2 białka jajka
- cierpliwość 🙂
- i w zasadzie to tyle by mieć podstawę
- Ja dodatkowo zainwestowałam w:
- barwniki spożywcze
- pisaki cukrowe
- pisaki żelowe
- dekoracje cukrowe
- wykałaczki
- pędzelek do nakładania lukru
- syropy barmańskie (mogą być soki do rozcieńczania lub sok z cytryny)
- Jeśli chcecie by Wasze pierniczki wisiały na choince to dodatkowo wstążka, nożyczki i słomka bądź rozkręcony długopis – sama rurka)
- No i oczywiście nie obędzie się bez pierników
Lukier królewski do dekoracji pierniczków – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
Przygotuj sobie dużo miejsca i coś do picia bo jak usiądziesz przy dekoracji to nie odejdziesz od pierniczków zbyt prędko. TO WCIĄGA
-
Najważniejszy jest lukier. Musi być gęsty i mieć skłonność do zasychania. Cukier puder ucieram z białkiem jajka na gładką masę – ok 2-3 min.
-
Całość dzielę na 2-3 części – przelewam do różnych miseczek. Do każdej z nich dodaję aromat (u mnie syrop barmański). Do jednej dodaję syrop kokosowy (3-4 krople) i dokładnie mieszam. Do kolejnej grenadinę – daje niesamowity posmak. Mieszak dokładnie i dodaję trochę barwinika spożywczego by uzyskać piękny kolor. Nie należy przesadzać gdyż jest on szalenie wydajny! Wystarczy szczypta na czubku noża. Do kolejnej dodaję syrop miętowy i niebieski barwnik.
-
Pamiętajcie jednak, że barwniki nie są konieczne. Kolor może nadać np. sok malinowy – nie należy jednak dawać go zbyt wiele bo lukier musi być bardzo gęsty. Kiedy już mam podstawę czas dać wodzę fantazji… 🙂 Lukruję pierniczki, odkładam na kilka chwil na papierowym ręczniku po czym przystępuję do dekorowania pisakami i posypkami.
xxxx – dodatkowe informacje
zamiast lukru możesz użyć rozpuszczonej czekolady
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dekoracja ciasteczek masą cukrową z pianek
Następny przepis: Delikatna duszona marchewka do obiadu