lukier królewski do dekoracji pierniczków

lukier królewski do dekoracji pierniczków

Pierniczki to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia, który łączy w sobie coś więcej niż tylko słodkość, mianowicie sztukę dekoracji. Uroczystą oprawę tych ciasteczek zapewnia lukier królewski. To niezwykle prosta, lecz nieoceniona receptura, która doda blasku waszym wypiekom. Ten kremowy lukier jest łatwy do wykonania i idealny do dekoracji pierniczków, a także innych świątecznych słodkości. Unikalne wzory można łatwo stworzyć za pomocą tubek z lukrem. Ten przepis na lukier królewski pomoże wam nie tylko uwolnić swoją kreatywność, ale również spędzić wspaniały czas z najbliższymi, ozdabiając pierniczki.

Składniki:

  • cukier puder – 3 szklanki
  • 2 białka jajka
  • cierpliwość 🙂
  • i w zasadzie to tyle by mieć podstawę
  • Ja dodatkowo zainwestowałam w:
  • barwniki spożywcze
  • pisaki cukrowe
  • pisaki żelowe
  • dekoracje cukrowe
  • wykałaczki
  • pędzelek do nakładania lukru
  • syropy barmańskie (mogą być soki do rozcieńczania lub sok z cytryny)
  • Jeśli chcecie by Wasze pierniczki wisiały na choince to dodatkowo wstążka, nożyczki i słomka bądź rozkręcony długopis – sama rurka)
  • No i oczywiście nie obędzie się bez pierników

Lukier królewski do dekoracji pierniczków – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. zestaw do dekoracji pierniczków

    Przygotuj sobie dużo miejsca i coś do picia bo jak usiądziesz przy dekoracji to nie odejdziesz od pierniczków zbyt prędko. TO WCIĄGA

  2. image-1ahtwf3

    Najważniejszy jest lukier. Musi być gęsty i mieć skłonność do zasychania. Cukier puder ucieram z białkiem jajka na gładką masę – ok 2-3 min.

  3. image-12gy7uf

    Całość dzielę na 2-3 części – przelewam do różnych miseczek. Do każdej z nich dodaję aromat (u mnie syrop barmański). Do jednej dodaję syrop kokosowy (3-4 krople) i dokładnie mieszam. Do kolejnej grenadinę – daje niesamowity posmak. Mieszak dokładnie i dodaję trochę barwinika spożywczego by uzyskać piękny kolor. Nie należy przesadzać gdyż jest on szalenie wydajny! Wystarczy szczypta na czubku noża. Do kolejnej dodaję syrop miętowy i niebieski barwnik.

  4. Pamiętajcie jednak, że barwniki nie są konieczne. Kolor może nadać np. sok malinowy – nie należy jednak dawać go zbyt wiele bo lukier musi być bardzo gęsty. Kiedy już mam podstawę czas dać wodzę fantazji… 🙂 Lukruję pierniczki, odkładam na kilka chwil na papierowym ręczniku po czym przystępuję do dekorowania pisakami i posypkami.

xxxx – dodatkowe informacje

zamiast lukru możesz użyć rozpuszczonej czekolady


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dekoracja ciasteczek masą cukrową z pianek
Następny przepis: Delikatna duszona marchewka do obiadu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode