Łosoś marynowany

Łosoś marynowany

Pasjami kulinarnych miłośników przychodzi czasem poeksperymentować z tradycyjnymi potrawami, nadając im nowy wymiar smaku. Prezentujemy przepis na łososia w niecodziennej, słodkiej odsłonie. Znany i ceniony za swój delikatny smak, łosoś staje się tu tłem dla aromatycznej marynaty, która łączy w sobie kwaskowatość octu i subtelną słodycz. Po zanurzeniu w naszej wyjątkowej marynacie, ryba nie tylko nabiera głębokości smaku, ale również zyskuje na teksturze. Łosoś marynowany to kapitalna propozycja dla odważnych kucharzy, którzy nie boją się odkrywać nowych smaków i niekonwencjonalnych połączeń.

Składniki:

  • 0,70 dkg łososia surowego
  • 0,5 pęczka włoszczyzny
  • 3 cebule
  • Zalewa:
  • 0,25 l octu
  • 0,5 l wody
  • 0,30 dkg cukru
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka soli

Łosoś marynowany – jak zrobić?

  1. Warzywa obrać, umyć i pokroić w kawałki, osolić i zalać wodą. Chwilę gotować.
  2. Rybę pokroić na porcje i zaparzyć w wywarze warzywnym.
  3. Łososia wyjąć z wywaru, ułożyć w naczyniu na przemian z cebulą pokrojoną w talarki.
  4. Z podanych składników przygotować zalewę.
  5. Gorącą zalewą zalać łososia z cebulą.
  6. Pierwszą dobę trzymać w temperaturze pokojowej, drugą dobę naczynie musi być w lodówce.

Łosoś marynowany – dodatkowe informacje

Najlepszy jest na trzeci dzień


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Łopatkowe roladki w sosie.
Następny przepis: Łosoś grillowany z masłem cytrynowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode