Łosoś marynowany
Pasjami kulinarnych miłośników przychodzi czasem poeksperymentować z tradycyjnymi potrawami, nadając im nowy wymiar smaku. Prezentujemy przepis na łososia w niecodziennej, słodkiej odsłonie. Znany i ceniony za swój delikatny smak, łosoś staje się tu tłem dla aromatycznej marynaty, która łączy w sobie kwaskowatość octu i subtelną słodycz. Po zanurzeniu w naszej wyjątkowej marynacie, ryba nie tylko nabiera głębokości smaku, ale również zyskuje na teksturze. Łosoś marynowany to kapitalna propozycja dla odważnych kucharzy, którzy nie boją się odkrywać nowych smaków i niekonwencjonalnych połączeń.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 0,70 dkg łososia surowego
- 0,5 pęczka włoszczyzny
- 3 cebule
- Zalewa:
- 0,25 l octu
- 0,5 l wody
- 0,30 dkg cukru
- 5 liści laurowych
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 1 płaska łyżeczka soli
Łosoś marynowany – jak zrobić?
- Warzywa obrać, umyć i pokroić w kawałki, osolić i zalać wodą. Chwilę gotować.
- Rybę pokroić na porcje i zaparzyć w wywarze warzywnym.
- Łososia wyjąć z wywaru, ułożyć w naczyniu na przemian z cebulą pokrojoną w talarki.
- Z podanych składników przygotować zalewę.
- Gorącą zalewą zalać łososia z cebulą.
- Pierwszą dobę trzymać w temperaturze pokojowej, drugą dobę naczynie musi być w lodówce.
Łosoś marynowany – dodatkowe informacje
Najlepszy jest na trzeci dzień
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Łopatkowe roladki w sosie.
Następny przepis: Łosoś grillowany z masłem cytrynowym