Kurczak w chrupiącej panierce pieczony bez tłuszczu

Kurczak w chrupiącej panierce pieczony bez tłuszczu

Dla miłośników zdrowej kuchni prezentujemy wyjątkowy przepis na kurczaka w chrupiącej panierce pieczonego bez tłuszczu. Ten smaczny i lekki posiłek, który bazuje na chudym mięsie z piersi kurczaka to doskonały pomysł na rodzinny obiad lub kolację. Przepis umożliwia przyrządzenie spragnionego wszystkim ulubionej potrawy, ale w zdrowszej, mniej kalorycznej wersji. Niezwykle chrupiąca panierka, a zarazem soczysty i delikatny w środku kurczak będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia. Co najważniejsze, do jego przygotowania nie używamy tłuszczu, dzięki czemu jest to propozycja idealna dla osób dbających o linię.

Składniki:

  • – 1 kilogram udek z kurczaka (można użyć całe udka lub tylko podudzia)
  • – 1 szklanka migdałów
  • – przyprawy: 1 łyżeczka czosnku suszonego, 1 łyżeczka kuminu/ kminu rzymskiego (to nie to samo co kminek!!), 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka suszonej cebuli, pół łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka oregano
  • – 1 duże jajko (lub 2 małe)
  • – 3 łyżki mleka (dowolnego)

Kurczak w chrupiącej panierce pieczony bez tłuszczu – jak zrobić?

  1. 1. Nastaw piekarnik na 180 stopni C (tryb góra-dół).
  2. 2. Migdały zmiel na mąkę np. w młynku do kawy lub mocnym blenderze (nie za długo, żeby nie powstało masło). Powstałą mąkę przesyp na głęboki talerz i dodaj do niej wszystkie przyprawy. Wymieszaj.
  3. 3. W osobnym naczyniu roztrzep widelcem jajka i dodaj mleko. Wymieszaj, aż się połączą.
  4. 4. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia. Umyj dokładnie udka z kurczaka.
  5. 5. Udka z kurczaka zamocz dokładnie najpierw w jajku z mlekiem, a potem dokładnie obtocz w powstałej panierce z mąki i przypraw. Następnie ułóż je na przygotowanej blaszce. Czynność powtórz ze wszystkimi udkami.
  6. 6. Opanierowane udka wstaw do piekarnika. Czas pieczenia zależy od wielkości udek. Większe piecz ok. 45 min a mniejszym wystarczy 30 min. Panierka musi lekko zbrązowieć. Uda będą chrupiące na wierzchu a soczyste w środku.

xxxx – dodatkowe informacje

Kurczak w chrupiącej panierce pieczony bez tłuszczu

Udka podaję z surówką z czerwonej kapusty i sosem z wegańskiego majonezu i domowego ketchupu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kurczak Vindaloo
Następny przepis: Kurczak w cieście (kulki) – jak od „chińczyka”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode