kurczak curry w sosie śmietanowym

kurczak curry w sosie śmietanowym

Zapraszamy Was do odkrycia smaku kuchni indyjskiej dzięki naszemu przepisowi na kurczak curry w sosie śmietanowym. To potrawa, która cieszy się ogromną popularnością zarówno w Indiach, jak i na całym świecie. Jej główne składniki – kurczak, ostre przyprawy curry oraz śmietana, tworzą niepowtarzalne połączenie smaków. Skomponowane ze sobą idealnie, dają efekt pikantnej, a jednocześnie kremowej potrawy. Kurczak curry w sosie śmietanowym jest nie tylko pyszny, ale także łatwy w przygotowaniu, więc nawet osoby początkujące w gotowaniu bez problemu poradzą sobie z jego wykonaniem. Mimo prostoty, potrafi zachwycić wyrafinowanym, orientalnym smakiem.

Składniki:

  • 1kg podwójnej piersi z kurczaka
  • 1kg pieczarek
  • opakowanie ryżu
  • śmietanka 12%
  • sól, pieprz, curry, kostka rosołowa
  • olej rzepakowy

Kurczak curry w sosie śmietanowym – jak zrobić?

  1. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu.
  2. Pierś kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, doprawiamy solą, pieprzem i curry.
  3. Łączymy pieczarki i kurczaka, pieczarki dodajemy do kurczaka razem z wodą, która się wytworzyła w trakcie podsmażania.
  4. Dodajemy śmietanę i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  5. Ryż gotujemy wg przepisu z pudełka, ale zamiast w osolonej wodzie gotujemy w wodzie z kostką rosołową.

kurczak curry w sosie śmietanowym – dodatkowe informacje

Można dodać do całości pokrojoną suszoną śliwkę, co wzbogaci smak naszej potrawy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kurczak pieczony w całości
Następny przepis: Kurczak curry z pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode