kurczak curry w sosie śmietanowym
Zapraszamy Was do odkrycia smaku kuchni indyjskiej dzięki naszemu przepisowi na kurczak curry w sosie śmietanowym. To potrawa, która cieszy się ogromną popularnością zarówno w Indiach, jak i na całym świecie. Jej główne składniki – kurczak, ostre przyprawy curry oraz śmietana, tworzą niepowtarzalne połączenie smaków. Skomponowane ze sobą idealnie, dają efekt pikantnej, a jednocześnie kremowej potrawy. Kurczak curry w sosie śmietanowym jest nie tylko pyszny, ale także łatwy w przygotowaniu, więc nawet osoby początkujące w gotowaniu bez problemu poradzą sobie z jego wykonaniem. Mimo prostoty, potrafi zachwycić wyrafinowanym, orientalnym smakiem.
admin
Składniki:
- 1kg podwójnej piersi z kurczaka
- 1kg pieczarek
- opakowanie ryżu
- śmietanka 12%
- sól, pieprz, curry, kostka rosołowa
- olej rzepakowy
Kurczak curry w sosie śmietanowym – jak zrobić?
- Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu.
- Pierś kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, doprawiamy solą, pieprzem i curry.
- Łączymy pieczarki i kurczaka, pieczarki dodajemy do kurczaka razem z wodą, która się wytworzyła w trakcie podsmażania.
- Dodajemy śmietanę i ewentualnie doprawiamy do smaku.
- Ryż gotujemy wg przepisu z pudełka, ale zamiast w osolonej wodzie gotujemy w wodzie z kostką rosołową.
kurczak curry w sosie śmietanowym – dodatkowe informacje
Można dodać do całości pokrojoną suszoną śliwkę, co wzbogaci smak naszej potrawy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak pieczony w całości
Następny przepis: Kurczak curry z pomidorami