Kurczak a’la Magda Gessler
Chcesz zaszaleć w kuchni i ugotować coś wyjątkowego? Skorzystaj z przepisu na kurczaka a’la Magda Gessler. To propozycja dla tych, którzy kochają domowe, soczyste mięso w bogatej marynacie, pieczone do złotego koloru. Zawsze możesz też pokusić się o inne dania z kuchni Magdy i Marty Gessler, chociażby o galaretkę drobiową czy bogracz. To wszystko to nie tylko smak, ale też zapach, kolor i doznania, które zaskoczą Ciebie i Twoich gości. Zapraszamy do odkrywania kulinarnych sekretów znanej szefowej kuchni, Magdy Gessler. Poczuj się jak prawdziwy mistrz kuchni!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kurczak
- 1 piwo (u mnie zbójnickie), koniecznie w małej butelce
- sól
- papryka słodka
- papryka ostra
- 2 łyżki oliwy
Kurczak a’la Magdy Gessler – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Kurczaka nacieramy solą i obiema paprykami wymieszanymi z olejem, zarówno w środku jak i na zewnątrz. Odkładamy do lodówki na całą noc. -
2.
Kurczaka nabijamy na otwartą butelkę z piwem, tak by szyjka piwa była na zewnątrz przy szyi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 2 godziny początkowo w 200 stopniach, a następnie w 180.
Porady – dodatkowe informacje
Kurczaka możemy również piec w worku, zalewając go piwem.