Kurczak Balti

Kurczak Balti

Przedstawiamy dziś tradycyjny, zachwycający smakiem przepis na kurczaka Balti. To aromatyczna potrawa z północnych Indii, której podstawowymi składnikami są kawałki kurczaka duszone w sosie na bazie jogurtu z dodatkiem skomponowanej mieszanki przypraw. Nazwa potrawy pochodzi od metalowego naczynia, w którym jest tradycyjnie gotowana. Uwagę przyciąga bogactwo smaków oraz intensywny, soczysty aromat. Kurczak Balti to połączenie słodyczy, ostrości i aromatycznej gęstości, które podbiły serca miłośników kuchni orientu. Idealny dla tych, którzy pragną poczuć prawdziwe, indyjskie klimaty w swojej kuchni. Zapraszamy do próby!

Składniki:

  • Marynata:
  • 4 filety z kurczaka
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 3,5 cm imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/3 łyżeczki kozieradki mielonej
  • sok z 1/2 limonki
  • Sos:
  • 200 g liści szpinaku
  • 350 g siekanych pomidorów z puszki *
  • 150 ml kremówki
  • 1 duża czerwona cebula
  • 3 łyżki oliwy

Kurczak balti – jak zrobić?

  1. Marynata:

    Filety z kurczaka kroimy w kostkę. Do miski przekładamy jogurt naturalny, dodajemy starty na małych oczkach imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie przyprawy i mieszamy. Do marynaty dodajemy kawałki kurczaka, mieszamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

  2. Sos:

    Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy pomidory, kurczaka wraz z marynatą i kremówkę. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Pod koniec dodajemy liście szpinaku i podgrzewamy przez 2-3 minuty, aż liście zmiękną. Danie podajemy z chlebkami Naan bądź ryżem basmati.

Kurczak Balti – dodatkowe informacje

* W sezonie można zastąpić świeżymi pomidorami, obranymi ze skórki


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kurczak a'la Magda Gessler
Następny przepis: kurczak curry w sosie śmietanowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode