Królik w sosie śmietanowym
Zanurzamy się w prawdziwe doznania kulinarne z tym niezwykle aromatycznym przepisem na królika w sosie śmietanowym. Jest to propozycja, która zadowoli zarówno miłośników wyrafinowanych smaków, jak i tych, którzy szukają nowych pomysłów na obiad. Podstępem do sukcesu jest peklowanie królika, które nadaje mięsu niepowtarzalny smak i aromat. Delikatność królika idealnie komponuje się ze śmietanowym sosem, tworząc danie, które zachwyci nie tylko podniebienie, ale i oko. Wypróbuj ten wariacyjny przepis i skosztuj królika, jakiego nigdy wcześniej nie jedliście.
admin
Składniki:
- Marynata:
500 g mięsa z królika
1 szklanka maślanki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka natki pietruszki
szczypta tymianku
sól, pieprz
- Sos śmietanowy:
50 g słoniny
4-5 cebul
50 ml wina białego wytrawnego
100 ml bulionu warzywnego (opcjonalnie – rosołu lub wywaru z gotującej się zupy)
1 łyżeczka natki pietruszki
1/2 łyżeczki tymianku
sól, pieprz
200 ml śmietanki kremówki
1 łyżka mąki
Królik w sosie śmietanowym – jak zrobić?
- Peklowanie królika: Mięso z królika kroimy na dużą kostkę, łączymy z maślanką, pokrojonym czosnkiem, natką pietruszki, tymiankiem, solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Przygotowanie sosu śmietanowego: Słoninę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy. Słoninę topimy do momentu, aż uzyskamy tłuszcz do podsmażenia cebuli, nie dopuszczamy jednak, by ze słoniny pozostały suche skwarki. Dodajemy posiekaną w półplasterki cebulę i dusimy pod przykryciem. Kiedy cebula nieco zmięknie dodajemy zamarynowanego, ale oczyszczonego z marynaty królika (robimy to za pomocą ręcznika papierowego). Podlewamy winem i dusimy pod przykryciem. Kiedy wino się zredukuje, podlewamy bulionem, doprawiamy natką pietruszki, tymiankiem, solą i pieprzem, dusimy ok. 10 minut. Na koniec wlewamy śmietankę połączoną z mąką, cały czas mieszając, by uzyskać jednolity sos.
xxxx – dodatkowe informacje
Sos podajemy z ziemniakami lub pure ziemniaczanym oraz ulubioną surówką/sałatką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Królik w ziołach (z rękawa)
Następny przepis: Królik z czosnkiem i majerankiem