Królik w Sosie Pieczarkowym

Królik w Sosie Pieczarkowym

Przywołując smaku prawdziwej, domowej kuchni, prezentujemy przepis na Królika w Sosie Pieczarkowym. To tradycyjne danie, które z pewnością docenią miłośnicy wyrafinowanych smaków. Delikatne mięso królika, w połączeniu z aromatycznym sosem pieczarkowym, tworzy niepowtarzalny zestaw, który idealnie sprawdza się podczas rodzinnych, niedzielnych obiadów. Królik w Sosie Pieczarkowym to propozycja dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni i szukają niebanalnych przepisów. Pamiętajcie, że to danie można znaleźć w ofercie Kuchni Lidla – miejsca, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością. Do przygotowania tego dania potrzebujecie królika, pieczarek, cebuli i kilku innych składników.

Składniki:

  • 1 królik
  • 3 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • pół kg pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawa do królika
  • posiekana natka pietruszki

1. Królik w sosie pieczarkowym – jak zrobić?

  • Królika dzielimy na części, doprawiamy przyprawą do królika, solą i pieprzem, oraz nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, delikatnie posypujemy mąką, następnie obsmażamy z obu stron.

    Cebulę i pieczarki obrać ze skórki, pokroić wedle uznania i przysmażyć do odparowania wody, doprawić solą i pieprzem, przełożyć do brytfanny, na wierzch ułożyć kawałki królika.

    Wlewamy pół szkl. wody, przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 1 godz. pieczemy w 180 C.

    Po tym czasie mięso wyjmujemy z brytfanny, a resztę stawiamy na mały palnik i wlewamy śmietankę, mieszamy do momentu uzyskania gęstej konsystencji sosu, wkładamy królika do sosu, posypujemy pietruszką.

    Podawać z ulubionymi dodatkami.

Inspiracja ze strony Kuchnia Lidla.

Królik w Sosie Pieczarkowym – dodatkowe informacje

Królika podał z makaronem, ale można również z ziemniakami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Królik w śmietanie z warzywami
Następny przepis: Królik w ziołach (z rękawa)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode