Królik w Sosie Pieczarkowym
Przywołując smaku prawdziwej, domowej kuchni, prezentujemy przepis na Królika w Sosie Pieczarkowym. To tradycyjne danie, które z pewnością docenią miłośnicy wyrafinowanych smaków. Delikatne mięso królika, w połączeniu z aromatycznym sosem pieczarkowym, tworzy niepowtarzalny zestaw, który idealnie sprawdza się podczas rodzinnych, niedzielnych obiadów. Królik w Sosie Pieczarkowym to propozycja dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni i szukają niebanalnych przepisów. Pamiętajcie, że to danie można znaleźć w ofercie Kuchni Lidla – miejsca, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością. Do przygotowania tego dania potrzebujecie królika, pieczarek, cebuli i kilku innych składników.
admin
Składniki:
- 1 królik
- 3 łyżki masła
- 1 duża cebula
- pół kg pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- 150 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz do smaku
- przyprawa do królika
- posiekana natka pietruszki
1. Królik w sosie pieczarkowym – jak zrobić?
-
Królika dzielimy na części, doprawiamy przyprawą do królika, solą i pieprzem, oraz nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, delikatnie posypujemy mąką, następnie obsmażamy z obu stron.
Cebulę i pieczarki obrać ze skórki, pokroić wedle uznania i przysmażyć do odparowania wody, doprawić solą i pieprzem, przełożyć do brytfanny, na wierzch ułożyć kawałki królika.
Wlewamy pół szkl. wody, przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 1 godz. pieczemy w 180 C.
Po tym czasie mięso wyjmujemy z brytfanny, a resztę stawiamy na mały palnik i wlewamy śmietankę, mieszamy do momentu uzyskania gęstej konsystencji sosu, wkładamy królika do sosu, posypujemy pietruszką.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Inspiracja ze strony Kuchnia Lidla.
Królik w Sosie Pieczarkowym – dodatkowe informacje
Królika podał z makaronem, ale można również z ziemniakami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Królik w śmietanie z warzywami
Następny przepis: Królik w ziołach (z rękawa)