Królik w śmietanie z warzywami
Królik w śmietanie z warzywami to wykwintne danie, które zachwyci zarówno miłośników mięsa, jak i osoby ceniące sobie pyszne, aromatyczne warzywa. Królik duszony w śmietanie z warzywami to doskonałe połączenie delikatnego mięsa królika, świeżych warzyw oraz aksamitnej śmietany, tworząc razem kompozycję smaków, której nikt nie będzie mógł się oprzeć. Dania z królika są w Polsce niezwykle tradycyjne, a ten przepis pokazuje, jak niezwykłe i pełne smaku mogą być. To danie łączy w sobie wszystko, co najlepsze w kuchni polskiej – aromatyczne warzywa, wykwintne mięso i domową atmosferę.
admin
Składniki:
- 1/2 królika
- pęczek włoszczyzny
- 1 cebula
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki mąki
- olej do smażenia
- szklanka bulionu z warzyw
- 1/2 szklanki śmietany
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- natka pietruszki
Królik w śmietanie z warzywami – jak zrobić?
-
1.
Królika myjemy, suszymy i dzielimy na porcje. Każdą z porcji nacieramy solą, pieprzem i rozmarynem. Następnie należy je zarumienić na oleju i przełożyć do rondla. Dodajemy obraną, pokrojoną w paski włoszczyznę, podlewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy na małym ogniu do miękkości około 50 minut.
-
2.
Śmietanę mieszamy z mąką, dodajemy do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem, następnie dusimy aż będzie miękkie.
-
3.
Na koniec dekorujemy potrawę natką pietruszki.
Królik w śmietanie z warzywami – dodatkowe informacje
Natkę pietruszki można również posiekać i posypać całą potrawę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Królik w śmietanie z marchewką i pieczarkami
Następny przepis: Królik w Sosie Pieczarkowym