Królik w śmietanie z warzywami

Królik w śmietanie z warzywami

Królik w śmietanie z warzywami to wykwintne danie, które zachwyci zarówno miłośników mięsa, jak i osoby ceniące sobie pyszne, aromatyczne warzywa. Królik duszony w śmietanie z warzywami to doskonałe połączenie delikatnego mięsa królika, świeżych warzyw oraz aksamitnej śmietany, tworząc razem kompozycję smaków, której nikt nie będzie mógł się oprzeć. Dania z królika są w Polsce niezwykle tradycyjne, a ten przepis pokazuje, jak niezwykłe i pełne smaku mogą być. To danie łączy w sobie wszystko, co najlepsze w kuchni polskiej – aromatyczne warzywa, wykwintne mięso i domową atmosferę.

Składniki:

  • 1/2 królika
  • pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • szklanka bulionu z warzyw
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • natka pietruszki

Królik w śmietanie z warzywami – jak zrobić?

  1. 1.

    Królika myjemy, suszymy i dzielimy na porcje. Każdą z porcji nacieramy solą, pieprzem i rozmarynem. Następnie należy je zarumienić na oleju i przełożyć do rondla. Dodajemy obraną, pokrojoną w paski włoszczyznę, podlewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy na małym ogniu do miękkości około 50 minut.

  2. 2.

    Śmietanę mieszamy z mąką, dodajemy do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem, następnie dusimy aż będzie miękkie.

  3. 3.

    Na koniec dekorujemy potrawę natką pietruszki.

Królik w śmietanie z warzywami – dodatkowe informacje

Natkę pietruszki można również posiekać i posypać całą potrawę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Królik w śmietanie z marchewką i pieczarkami
Następny przepis: Królik w Sosie Pieczarkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode