Królik w musztardzie
Podążając za tradycjami kuchni francuskiej, mamy dla Państwa wyjątkowy przepis na królika w musztardzie. To jedno z tych dań, które stanowią prawdziwą ucztę dla naszych podniebień i idealnie sprawdzają się na specjalne okazje. Serwuj ten soczysty, pełen aromatów królik, który został pieczony w pikantnej, musztardowej marynacie, a podkreślisz swoje kulinarne umiejętności. Składniki są proste, ale starannie dobrane – to one tworzą niepowtarzalny smak tego dania. Przekonaj się, jak mniamy może być królik w musztardzie!
admin
Składniki:
- tuszka królika
- 4 łyżki ostrej musztardy
- 2 łyżki oliwy
- 1/4 szkl. białego wytrawnego wina
- 1/2 szkl. śmietany
- sól
- pieprz
Królik w musztardzie – jak zrobić?
-
1.
Królika myjemy, oczyszczamy z błon i dzielimy na porcje. Mieszając, do musztardy wlewamy oliwę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso smarujemy marynatą i odstawiamy do przemacerowania. -
2.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 °C. Porcje królika wkładamy do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką. Naczynie wkładamy do piekarnika. Po 15 minutach wlewamy szklankę wody. Pieczemy do miękkości, co jakiś czas podlewając wodą. -
3.
W czasie pieczenia mięso polewamy wytworzonym sosem. Miękkiego królika wyjmujemy, odstawiamy w ciepłe miejsce. Do sosu wlewamy wino i śmietanę. Mieszając, podgrzewamy, ale nie gotujemy. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy mięso.
Królik w musztardzie – dodatkowe informacje
● Aby wzmocnić ostry smak potrawy, do marynaty możemy dodać 1-2 przeciśnięte przez praskę
ząbki czosnku.
● Królik będzie bardziej kruchy, jeśli skropimy go lekko octem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: królik w marynacie musztardowej
Następny przepis: Królik w czerwonym winie i musztardzie.