Królik pieczony w warzywach

Królik pieczony w warzywach

Oto prosty przepis na pieczonego królika w warzywach, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Mięso z królika jest niezwykle soczyste i aromatyczne, a jego smak jeszcze bardziej podkreślą warzywa, w których zostanie upieczony. Ten przepis na królika w piekarniku to doskonały pomysł na rodzinny obiad, który zaskoczy wszystkich prostotą i doskonałym smakiem. Gotowanie królika nie jest trudne, a efekt końcowy z pewnością przekona wszystkich do tej nieco zapomnianej potrawy. Zapraszam do przygotowania królika pieczonego w warzywach według tego przepisu – to pyszne danie, które na stałe zagości w rodzinnym menu.

Składniki:

  • 1 królik (1300g)
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 2 cebule
  • 1 seler
  • 100g masła
  • 150ml bulionu warzywnego
  • 2 listki laurowe
  • jałowiec
  • marynata: 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • majeranek
  • sól, pieprz

Królik pieczony w warzywach – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. Królika umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Składniki na marynatę połączyć i natrzeć nią królika. Przykryć i włożyć do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso przełożyć do brytfanki.
  2. Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obrać, cebulę pokroić w pół plastry. Warzywami obłożyć królika, dodać kilka ziaren jałowca i listki laurowe. Na wierzchu rozłożyć pokrojone masło i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem przez 20 minut w temp.200 st. Następnie kawałki mięsa obrócić na drugą stronę, podlać bulionem warzywnym, zmniejszyć temp.do 180 st. Odkryć pokrywkę, by mięso ładnie się zrumieniło.
  3. Piec jeszcze ok.1,5 godziny do miękkości, od czasu do czasu podlewając sosem, który się wytworzył. Podawać np. z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.

Porady – Dodatkowe informacje

*Czas pieczenia zależy od wielkości królika oraz rodzaju piekarnika. Królika można także piec w specjalnie do tego przeznaczonym worku/rękawie foliowym, ale wtedy po około godzinie trzeba go wyjąć, aby ładnie się przyrumienił.
*Królik nie potrzebuje wyszukanych przypraw. Sól, pieprz i odrobina majeranku pozwalają wydobyć z niego to, co najlepsze. Mięso z królika jest bardzo delikatne, ale musi być długo pieczone, aby nie było gumiaste. Podlewanie go sosem sprawia, że mięso nie wysycha i przechodzi cudownym aromatem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Królik pieczony
Następny przepis: królik w marynacie musztardowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode