Królik pieczony w warzywach
Oto prosty przepis na pieczonego królika w warzywach, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Mięso z królika jest niezwykle soczyste i aromatyczne, a jego smak jeszcze bardziej podkreślą warzywa, w których zostanie upieczony. Ten przepis na królika w piekarniku to doskonały pomysł na rodzinny obiad, który zaskoczy wszystkich prostotą i doskonałym smakiem. Gotowanie królika nie jest trudne, a efekt końcowy z pewnością przekona wszystkich do tej nieco zapomnianej potrawy. Zapraszam do przygotowania królika pieczonego w warzywach według tego przepisu – to pyszne danie, które na stałe zagości w rodzinnym menu.
admin
Składniki:
- 1 królik (1300g)
- 3 marchewki
- 3 pietruszki
- 2 cebule
- 1 seler
- 100g masła
- 150ml bulionu warzywnego
- 2 listki laurowe
- jałowiec
- marynata: 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- majeranek
- sól, pieprz
Królik pieczony w warzywach – jak zrobić? Sposób przygotowania:
- Królika umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Składniki na marynatę połączyć i natrzeć nią królika. Przykryć i włożyć do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso przełożyć do brytfanki.
- Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obrać, cebulę pokroić w pół plastry. Warzywami obłożyć królika, dodać kilka ziaren jałowca i listki laurowe. Na wierzchu rozłożyć pokrojone masło i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem przez 20 minut w temp.200 st. Następnie kawałki mięsa obrócić na drugą stronę, podlać bulionem warzywnym, zmniejszyć temp.do 180 st. Odkryć pokrywkę, by mięso ładnie się zrumieniło.
- Piec jeszcze ok.1,5 godziny do miękkości, od czasu do czasu podlewając sosem, który się wytworzył. Podawać np. z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Porady – Dodatkowe informacje
*Czas pieczenia zależy od wielkości królika oraz rodzaju piekarnika. Królika można także piec w specjalnie do tego przeznaczonym worku/rękawie foliowym, ale wtedy po około godzinie trzeba go wyjąć, aby ładnie się przyrumienił.
*Królik nie potrzebuje wyszukanych przypraw. Sól, pieprz i odrobina majeranku pozwalają wydobyć z niego to, co najlepsze. Mięso z królika jest bardzo delikatne, ale musi być długo pieczone, aby nie było gumiaste. Podlewanie go sosem sprawia, że mięso nie wysycha i przechodzi cudownym aromatem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Królik pieczony
Następny przepis: królik w marynacie musztardowej