Królik pieczony

Królik pieczony

Przygotowując królika pieczonego w naczyniu, każdy miłośnik tego gatunku potraw z pewnością zachwyci się wyrazistym smakiem i aromatem, jaki posiada to danie. Doskonale sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań, imprez okolicznościowych czy na specjalne, kameralne kolacje we dwoje. Niezależnie od okazji, aromat pieczonego królika unosić się będzie w powietrzu jeszcze długo po zakończeniu posiłku, stanowiąc swoisty apetyt na kolejne kulinarskie wyprawy. Królik pieczony w naczyniu to nie tylko doskonały smak, ale także niebywale efektownie prezentujące się danie, które zachęca do natychmiastowego degustowania.

Składniki:

  • Królik
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa Kucharek
  • majeranek

Królik pieczony – jak zrobić?

  1. Królika dziele na porcje, po dokładnym oczyszczeniu i osuszeniu ręcznikiem papierowym, nacieram solą i pieprzem zostawiam na 30 min.
  2. Robie marynatę z oleju, przeciśniętego przez praskę czosnku, majeranku i przyprawy Kucharek. Do marynaty wkładam kawałki królika na 2 godziny.
  3. Po tym czasie królika wyjmujemy z marynaty i przekładamy do żaroodpornego naczynia lub brytfanki. Wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika, podlewając co jakiś czas gorącą wodą.
  4. Pieczemy do miękkości mięsa.
  5. Podajemy z kluskami śląskimi, czerwoną kapustą lub z kapustą kiszoną zasmażaną.

Królik pieczony – dodatkowe informacje

Gdyby mięsko za szybko nam się zrumieniło można przykryć od góry folią aluminiową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Królik duszony w piwie i kiszonej kapuście
Następny przepis: Królik pieczony w warzywach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode