Królik pieczony
Przygotowując królika pieczonego w naczyniu, każdy miłośnik tego gatunku potraw z pewnością zachwyci się wyrazistym smakiem i aromatem, jaki posiada to danie. Doskonale sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań, imprez okolicznościowych czy na specjalne, kameralne kolacje we dwoje. Niezależnie od okazji, aromat pieczonego królika unosić się będzie w powietrzu jeszcze długo po zakończeniu posiłku, stanowiąc swoisty apetyt na kolejne kulinarskie wyprawy. Królik pieczony w naczyniu to nie tylko doskonały smak, ale także niebywale efektownie prezentujące się danie, które zachęca do natychmiastowego degustowania.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- Królik
 - 3 łyżki oleju
 - sól
 - pieprz
 - 2 ząbki czosnku
 - przyprawa Kucharek
 - majeranek
 
Królik pieczony – jak zrobić?
- Królika dziele na porcje, po dokładnym oczyszczeniu i osuszeniu ręcznikiem papierowym, nacieram solą i pieprzem zostawiam na 30 min.
 - Robie marynatę z oleju, przeciśniętego przez praskę czosnku, majeranku i przyprawy Kucharek. Do marynaty wkładam kawałki królika na 2 godziny.
 - Po tym czasie królika wyjmujemy z marynaty i przekładamy do żaroodpornego naczynia lub brytfanki. Wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika, podlewając co jakiś czas gorącą wodą.
 - Pieczemy do miękkości mięsa.
 - Podajemy z kluskami śląskimi, czerwoną kapustą lub z kapustą kiszoną zasmażaną.
 
Królik pieczony – dodatkowe informacje
Gdyby mięsko za szybko nam się zrumieniło można przykryć od góry folią aluminiową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Królik duszony w piwie i kiszonej kapuście
Następny przepis: Królik pieczony w warzywach





