Królik duszony w piwie i kiszonej kapuście
Przed nami przepis na wykwintne danie, które stanie się prawdziwym ozdobnikiem stołu – królika duszonego w piwie i kiszonej kapuście. Ta tradycyjna okrasa, łącząca w sobie smak delikatnego mięsa królika i wyrazistą nutę kiszonej kapusty, jest doskonałym wyborem na rodzinny obiad lub uroczystą kolację. Duszenie królika w piwie nadaje mu unikalnego aromatu i dodatkowo rozpływa się w ustach. Ten przepis to dowód na to, że kuchnia domowa potrafi zadziwić swoją różnorodnością i niepowtarzalnością smaków. Jest to świetna propozycja dla tych, którzy szukają inspiracji na wyjątkowe dania z królika.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500 g bulw topinamburu
- 500 ml jasnego piwa
- 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
- 4 udka królika
- 4 ząbki czosnku
- 1 ostra papryczka
- 1 cebula
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 łyżka miodu
- trawa cytrynowa
- 100 g masła
- 2 marchewki
- sól, pieprz grubo mielony, olej
Królik duszony w piwie i kiszonej kapuście – jak zrobić?
- Do garnka nalewamy szklankę wody, szklankę jasnego piwa, wrzucamy pół łyżeczki ziaren kopru włoskiego, wkładamy wyszorowane bulwy topinamburu ze skórką, gotujemy pod przykryciem 35 – 40 minut do miękkości.
- Udka z królika marynujemy w soli i pieprzu, po czym przesmażamy na patelni z odrobiną oleju na złoty kolor z każdej strony.
- Na tej samej patelni przesmażamy do zeszklenia pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i ostrą papryczkę. Dodajemy posiekaną kiszoną kapustę, resztę ziaren kopru włoskiego, miód, trawę cytrynową, masło, chwilę dusimy, a potem zalewamy resztą jasnego piwa. Redukujemy nadmiar płynu.
- Na dno naczynia żaroodpornego układamy przesmażonego królika, na to duszoną kapustę z piwem, szczelnie zakrywamy folią aluminiową lub przykrywką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 40 minut do godziny.
- Ugotowane bulwy topinamburu kroimy na pół, przesmażamy skórką do góry na oleju z 2 ząbkami czosnku, doprawiamy solą i pieprzem.
xxxx – dodatkowe informacje
zamiast topinamburu królika możemy podać z pieczywem lub ziemniakami pieczonymi
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: królik duszony w winie w sosie śmietanowo-rozmarynowym
Następny przepis: Królik pieczony