Krokodyl
Składniki:
- -1 marchewka
- -1 mała cukinia
- -10 pieczarek
- -1 czerwona papryka
- -pół cebuli czerwonej
- -pół cebuli białej
- -2 ząbki czosnku
- -1/2 piersi z kurczaka
- -szczypta suszonego tymianku
- -szczypta suszonej bazylii
- -kartonik krojonych pomidorów bez skórki
- -1 opakowanie ciasta francuskiego
- -1 jajko
Krokodyl – jak zrobić?
- 1.Zetrzeć marchewkę na grubych oczkach, a następnie podsmażyć razem ze pokrojoną w kostkę papryką.
- 2.Dodać posiekaną cebulkę i czosnek. Gdy cebulka się zeszkli, dorzucić pokrojone pieczarki oraz cukinię.
- 3.Na oddzielnej patelni usmażyć filet z kurczaka pokrojony w drobną kostkę z dodatkiem curry.
- 4.Kiedy warzywa zmiękną, dodać pomidory z kartonika i usmażony kurczak. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, bazylią i curry. Smażyć przez kolejne 2 minuty, a następnie odstawić do przestygnięcia.
- 5.Nakładać farsz na połowę ciasta francuskiego, a drugą połową przykryć. Skleić brzegi i zrobić delikatne nacięcia w kratkę na górze. Roztrzepanym jajkiem posmarować ciasto.
- 6.Upiec w temperaturze 180 stopni przez czas, który spowoduje zrumienienie ciasta. Farsz jest już gotowy!
Tekst: Krokodyl – jak zrobić? Sposób przygotowania:
1. Zetrzeć marchewkę na grubych oczkach, a następnie podsmażyć razem ze pokrojoną w kostkę papryką.
2. Dodać posiekaną cebulkę i czosnek. Gdy cebulka się zeszkli, dorzucić pokrojone pieczarki oraz cukinię.
3. Na oddzielnej patelni usmażyć filet z kurczaka pokrojony w drobną kostkę z dodatkiem curry.
4. Kiedy warzywa zmiękną, dodać pomidory z kartonika i usmażony kurczak. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, bazylią i curry. Smażyć przez kolejne 2 minuty, a następnie odstawić do przestygnięcia.
5. Nakładać farsz na połowę ciasta francuskiego, a drugą połową przykryć. Skleić brzegi i zrobić delikatne nacięcia w kratkę na górze. Roztrzepanym jajkiem posmarować ciasto.
6. Upiec w temperaturze 180 stopni przez czas, który spowoduje zrumienienie ciasta. Farsz jest już gotowy!
Słowa kluczowe: krokodyl przepis, filet z krokodyla.
Krokodyl – dodatkowe informacje
Na ciasto francuskie kłaść przestudzony farsz i przykrywać go szybko po czym wkładać do rozgrzanego piekarnika. Inaczej ciasto się rozrzedzi i nie utrzyma farszu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: krokiety ziemniaczane ze szpinakiem i dipem jogurtowo - czosnkowym
Następny przepis: Ciasto Królewiec