Krokodyl

Krokodyl

Jeśli szukasz egzotycznego przepisu, który na pewno zrobi wrażenie na twoich gościach, ten przepis na krokodyla jest tym, czego potrzebujesz. Poza unikalnością tego typu mięsa, krokodyl ma smak podobny do kurczaka, ale z lekką nutą ryby, dzięki czemu stanowi fascynujący składnik wielu potraw. Fille z krokodyla jest łatwe do przygotowania i doskonale komponuje się z rożnymi przyprawami. Oto przepis, który pozwoli Ci w pełni wykorzystać te niecodzienne mięso, zachowując jednocześnie elegancję i smak. Spróbuj i przekonaj się, jak niezwykle pyszne może być danie z krokodyla.

Składniki:

  • -1 marchewka
  • -1 mała cukinia
  • -10 pieczarek
  • -1 czerwona papryka
  • -pół cebuli czerwonej
  • -pół cebuli białej
  • -2 ząbki czosnku
  • -1/2 piersi z kurczaka
  • -szczypta suszonego tymianku
  • -szczypta suszonej bazylii
  • -kartonik krojonych pomidorów bez skórki
  • -1 opakowanie ciasta francuskiego
  • -1 jajko

Krokodyl – jak zrobić?

  1. 1.Zetrzeć marchewkę na grubych oczkach, a następnie podsmażyć razem ze pokrojoną w kostkę papryką.
  2. 2.Dodać posiekaną cebulkę i czosnek. Gdy cebulka się zeszkli, dorzucić pokrojone pieczarki oraz cukinię.
  3. 3.Na oddzielnej patelni usmażyć filet z kurczaka pokrojony w drobną kostkę z dodatkiem curry.
  4. 4.Kiedy warzywa zmiękną, dodać pomidory z kartonika i usmażony kurczak. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, bazylią i curry. Smażyć przez kolejne 2 minuty, a następnie odstawić do przestygnięcia.
  5. 5.Nakładać farsz na połowę ciasta francuskiego, a drugą połową przykryć. Skleić brzegi i zrobić delikatne nacięcia w kratkę na górze. Roztrzepanym jajkiem posmarować ciasto.
  6. 6.Upiec w temperaturze 180 stopni przez czas, który spowoduje zrumienienie ciasta. Farsz jest już gotowy!

Tekst: Krokodyl – jak zrobić? Sposób przygotowania:

1. Zetrzeć marchewkę na grubych oczkach, a następnie podsmażyć razem ze pokrojoną w kostkę papryką.
2. Dodać posiekaną cebulkę i czosnek. Gdy cebulka się zeszkli, dorzucić pokrojone pieczarki oraz cukinię.
3. Na oddzielnej patelni usmażyć filet z kurczaka pokrojony w drobną kostkę z dodatkiem curry.
4. Kiedy warzywa zmiękną, dodać pomidory z kartonika i usmażony kurczak. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, bazylią i curry. Smażyć przez kolejne 2 minuty, a następnie odstawić do przestygnięcia.
5. Nakładać farsz na połowę ciasta francuskiego, a drugą połową przykryć. Skleić brzegi i zrobić delikatne nacięcia w kratkę na górze. Roztrzepanym jajkiem posmarować ciasto.
6. Upiec w temperaturze 180 stopni przez czas, który spowoduje zrumienienie ciasta. Farsz jest już gotowy!

Słowa kluczowe: krokodyl przepis, filet z krokodyla.

Krokodyl – dodatkowe informacje

Na ciasto francuskie kłaść przestudzony farsz i przykrywać go szybko po czym wkładać do rozgrzanego piekarnika. Inaczej ciasto się rozrzedzi i nie utrzyma farszu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: krokiety ziemniaczane ze szpinakiem i dipem jogurtowo - czosnkowym
Następny przepis: Ciasto Królewiec

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode