Ciasto Królewiec

Ciasto Królewiec

Przygotuj się na przygodę z tradycyjną polską kuchnią przy pomocy naszego przepisu na ciasto Królewiec. To dekadenckie ciasto, które bierze swoje korzenie z regionu Królewiec na północy Polski, jest pełne smaków i kolorów, które zachwycą każdego miłośnika deserów. Jego bohaterskim składnikami są wiśnie, migdały i specjalne ciasto, które razem tworzą warstwy kuszących smaków. Przywołując obraz tradycyjnych polskich deserów, ten przepis odzwierciedla sztukę pieczenia w jej najszlachetniejszej formie. Bez względu na to, czy jesteś fanem siostry Anastazji, czy moich wypieków, ten przepis na ciasto Królewiec z pewnością cię zachwyci.

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 15 dag margaryny
  • 1 jajko
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 cukry waniliowe
  • 25 dag masła (dałam 1/2 kostki margaryny)

Ciasto królewiec – jak zrobić?

  1. Ciasto miodowe: Z podanych składników zarobić ciasto. Podzielić na dwie części, upiec dwa placki w jednakowych foremkach (25/35 cm.), w temp. 180 – 200*C przez 20 – 30 min. Wyjąć placki z patelki jeszcze ciepłe.
  2. Biszkopt: Białka ubić dodając stopniowo cukier, dodać wodę, następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec ok. 30 min. w temp. 180*C.
  3. Masa: Z mleka, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, cukru i cukrów waniliowych ugotować budyń. Do gorącego budyniu dodać masło i dobrze roztrzepać masę (użyłam miksera). Gorącą masą podzieloną na dwie części przekładać placki.
  4. Przełożenie: Placek miodowy – 1/2 masy – biszkopt – 1/2 masy – placek miodowy – polewa.

Porady – Ciasto Królewiec

Ja dodatkowo ciasto przełożyłam jeszcze powidłami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krokodyl
Następny przepis: Król karp w galarecie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode