Król karp w galarecie

Król karp w galarecie

Król Karp w Galarecie to klasyczny przepis rodem z tradycyjnej polskiej kuchni. Starannie wyselekcjonowany karp, przygotowany z dbałością o każdy detal, stanowi kwintesencję świątecznego stołu. Wtłoczone do galarety składniki tworzą niepowtarzalną kompozycję smaków, której nie sposób zapomnieć. Właśnie dlatego, choć wymaga on pewnego nakładu pracy i czasu, to efekt końcowy jest zdecydowanie wart włożonego wysiłku. Przygotowanie tego dania to zadanie dla prawdziwego kulinarnego pasjonata, a jego efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich miłośników tradycyjnej polskiej kuchni.

Składniki:

  • 1 karp lub 4 filety karpia
  • włoszczyzna (marchew, seler+natka, pietruszka, por)
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • pietruszka do dekoracji
  • 1 cytryna
  • 1 kostka rosołowa warzywna
  • 2 liście sałaty karbowanej
  • sól
  • żelatyna
  • woda 1 litr

Król karp w galarecie – jak zrobić?

  1. Ubitego i wypatroszonego karpia myjemy i osuszamy. Jeśli potrafimy to wyjmujemy z niego ości.
  2. Karpia kroimy w dzwonki.
  3. Włoszczyznę myjemy, obieramy i wkładamy do garnka, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Marchewkę potnij na cienkie plasterki, które użyjemy do dekoracji na półmisku.
  4. Wkładamy naszego karpia i zalewamy zimną wodą. Solimy i dodajemy kostkę rosołową warzywną.
  5. Gotujemy na małym ogniu przez 25-30 minut od zagotowania.
  6. Wyjmij delikatnie mięso, wywar przecedź.
  7. Na półmisek wyłóż sałatę, plasterki cytryny i delikatnie połóż ugotowane dzwonki karpia. Udekoruj marchewką i pietruszką.
  8. Przecedzony wywar zagotuj. W szklance rozpuszczamy żelatynę w odrobinie gorącego wywaru, dobrze mieszamy, dodajemy do reszty wywaru. Żelatynę rozpuszczamy w proporcji 0,5 litra płynu i 3 łyżeczki żelatyny. Wywarem z żelatyną zalej powoli naszego karpia na półmisku.
  9. Półmisek z karpiem wstaw do lodówki na kilka godzin, aż do ściągnięcia.

Sposób przygotowania opisuje, jak przygotować króla karpia w galarecie. W kolejnych krokach możemy znaleźć instrukcje dotyczące obróbki karpia, przygotowania włoszczyzny, gotowania i dekoracji. Na koniec, podajemy wskazówki dotyczące zamrożenia i przechowywania gotowego dania.

xxxx – dodatkowe informacje

Król karp w galarecie

Karpia przed zjedzeniem można polać octem lub skropić cytryną.

Żelatynę rozpuszczamy w proporcji 0,5 litra płynu i 3 łyżeczki żelatyny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Królewiec
Następny przepis: Królewska Szarlotka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode