Krewetki z czosnkiem, masłem i natką pietruszki

Krewetki z czosnkiem, masłem i natką pietruszki

Przenieś swój dom na słoneczne wybrzeże Morza Śródziemnego z tym przepisem na krewetki z czosnkiem, masłem i natką pietruszki. Ten smakowity posiłek jest proste do przygotowania, a zarazem niesamowicie smaczny. Krewetki, świetnie przyprawione świeżym czosnkiem i aromatyczną natką pietruszki, podsmażane na maśle, które dodaje im aksamitnej powłoki i niepowtarzalnej głębi smaku. Perfekcyjne jako danie obiadowe, przystawka na imprezę albo jako prosta, ale elegancka kolacja. Ta marynata nada krewetkom niepowtarzalnego charakteru, a połączenie smaków na pewno zachwyci smakoszy kuchni śródziemnomorskiej. Przygotuj sie na prawdziwą ucztę dla podniebienia!

Składniki:

  • Krewetki świeże Tiger Prawn – krewetki tygrysie 500 g lub opakowanie mrożonych
  • 5 ząbków czosnku
  • Pęczek natki pietruszki
  • 100 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki stołowe dobrego masła
  • Sok z cytryny
  • Sól, pieprz

Krewetki z czosnkiem, masłem i natką pietruszki – jak zrobić?

  1. Marynujemy krewetki, jeśli nie mamy świeżych to mrożone wcześniej rozmrażamy, wodę zachowujemy. Do miski wlewamy oliwę, 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki i kawałki cytryny z której wyciskamy sok (sok zachowamy na później) i marynujemy od 30 minut do 2 godzin. Na patelnię wlewamy trochę oliwy i plasterki czosnku z 3 ząbków, gdy patelnia zacznie się rozgrzewać i zacznie pachnieć powoli czosnkiem dodajemy nasze krewetki z marynatą. Chwilę dusimy i dodajemy wino białe, sok z cytryny i wodę z rozmrażania krewetek. Wszystko redukujemy dla uzyskania smakowitego sosu. Solimy, ewentualnie dodajemy pieprz, chili, ulubione zioła, doprawiamy do smaku.
  2. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajmy kawałki masła, aby powoli topniały i posypujemy wszystko natką pietruszki. Podajemy całość na patelni na środku stołu, bądź możemy rozłożyć na grzankach, wtedy nasze grzanki wchłoną sos. Możemy dodać prosty mix sałat, albo samą rukolę.

xxxx – dodatkowe informacje

Jeżeli nie posiadasz świeżych krewetek, dzień wcześniej wyjmij mrożone krewetki na sito w misce i zostaw na noc w lodówce. Woda, która się zbierze, ma dużo smaku i możemy ją dodać w połowie smażenia, aż wyparuje, pozostawiając wspaniały smak. Pamiętajmy, że czosnek powinien „rozgrzać się” na patelni, a nie spalić, aby nie popsować całkowicie smaku. Jeśli jest dużo wody z rozmrażania, można ją zredukować, aby zostało około 100 ml. Najlepiej mieć wszystkie składniki już przygotowane, gdyż danie przygotowuje się bardzo szybko i można je zrobić na oczach innych gości. Aby zyskało więcej smaku i efektu, można je podlać alkoholem, takim jak koniak lub whisky, i podpalić.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krewetki koktajlowe w białej oprawie
Następny przepis: Krewetki z grilla z ryżem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode