Krewetki z czosnkiem, masłem i natką pietruszki
Przenieś swój dom na słoneczne wybrzeże Morza Śródziemnego z tym przepisem na krewetki z czosnkiem, masłem i natką pietruszki. Ten smakowity posiłek jest proste do przygotowania, a zarazem niesamowicie smaczny. Krewetki, świetnie przyprawione świeżym czosnkiem i aromatyczną natką pietruszki, podsmażane na maśle, które dodaje im aksamitnej powłoki i niepowtarzalnej głębi smaku. Perfekcyjne jako danie obiadowe, przystawka na imprezę albo jako prosta, ale elegancka kolacja. Ta marynata nada krewetkom niepowtarzalnego charakteru, a połączenie smaków na pewno zachwyci smakoszy kuchni śródziemnomorskiej. Przygotuj sie na prawdziwą ucztę dla podniebienia!
admin
Składniki:
- Krewetki świeże Tiger Prawn – krewetki tygrysie 500 g lub opakowanie mrożonych
- 5 ząbków czosnku
- Pęczek natki pietruszki
- 100 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki stołowe dobrego masła
- Sok z cytryny
- Sól, pieprz
Krewetki z czosnkiem, masłem i natką pietruszki – jak zrobić?
- Marynujemy krewetki, jeśli nie mamy świeżych to mrożone wcześniej rozmrażamy, wodę zachowujemy. Do miski wlewamy oliwę, 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki i kawałki cytryny z której wyciskamy sok (sok zachowamy na później) i marynujemy od 30 minut do 2 godzin. Na patelnię wlewamy trochę oliwy i plasterki czosnku z 3 ząbków, gdy patelnia zacznie się rozgrzewać i zacznie pachnieć powoli czosnkiem dodajemy nasze krewetki z marynatą. Chwilę dusimy i dodajemy wino białe, sok z cytryny i wodę z rozmrażania krewetek. Wszystko redukujemy dla uzyskania smakowitego sosu. Solimy, ewentualnie dodajemy pieprz, chili, ulubione zioła, doprawiamy do smaku.
- Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajmy kawałki masła, aby powoli topniały i posypujemy wszystko natką pietruszki. Podajemy całość na patelni na środku stołu, bądź możemy rozłożyć na grzankach, wtedy nasze grzanki wchłoną sos. Możemy dodać prosty mix sałat, albo samą rukolę.
xxxx – dodatkowe informacje
Jeżeli nie posiadasz świeżych krewetek, dzień wcześniej wyjmij mrożone krewetki na sito w misce i zostaw na noc w lodówce. Woda, która się zbierze, ma dużo smaku i możemy ją dodać w połowie smażenia, aż wyparuje, pozostawiając wspaniały smak. Pamiętajmy, że czosnek powinien „rozgrzać się” na patelni, a nie spalić, aby nie popsować całkowicie smaku. Jeśli jest dużo wody z rozmrażania, można ją zredukować, aby zostało około 100 ml. Najlepiej mieć wszystkie składniki już przygotowane, gdyż danie przygotowuje się bardzo szybko i można je zrobić na oczach innych gości. Aby zyskało więcej smaku i efektu, można je podlać alkoholem, takim jak koniak lub whisky, i podpalić.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krewetki koktajlowe w białej oprawie
Następny przepis: Krewetki z grilla z ryżem