Krewetki z grilla z ryżem

Krewetki z grilla z ryżem

Krewetki z grilla z ryżem to przysmak, który przypomina o ciepłych letnich wieczorach spędzanych na świeżym powietrzu. To danie, które jest tak samo smakowite, jak proste do przygotowania. Królują w nim świeże krewetki, które pod wpływem ciepła z grilla zyskują wyjątkowo smakowity aromat. Towarzyszy im lekki, puszysty ryż, który doskonale komponuje się z krewetkami, tworząc idealne połączenie. Krewetki z grilla to klasyka, nad którą nie można przejść obojętnie. Ten przepis na krewetki z grilla jest niezwykle wyrafinowany, ale jednocześnie nieskomplikowany, dzięki czemu każdy amator gotowania z powodzeniem sobie z nim poradzi.

Składniki:

  • 0,5 kg krewetek
  • 1 cytryna
  • pęczek pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku lub pasta czosnkowa
  • 0.5 kostki rosołowej drobiowej
  • masło
  • Dodatkowo:
  • Ryż wg mojego przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ryz-z-groszkiem-konserwowym-4

Krewetki z grilla z ryżem – jak zrobić?

  1. Na grillu rozgrzewamy patelnię do grilowania. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pokruszoną kostkę rosołową. Następnie dodajemy krewetki, wyciśnięty przez praskę czosnek i smażymy kilka minut.
  2. Dodajemy sok z wyciśniętej cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki.
  3. Smażymy około 10 minut. Krewetki z grilla podajemy z ryżem z groszkiem konserwowym. Smacznego!

Krewetki z grilla z ryżem – dodatkowe informacje

Ryż można przygotować wcześniej. Do tego dania idealnie pasuje białe wino.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krewetki z czosnkiem, masłem i natką pietruszki
Następny przepis: Krojone kotlety

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode