kremowy torcik porzeczkowy

kremowy torcik porzeczkowy

Torcik porzeczkowy to doskonała, lekko kwaskowata uczta dla podniebienia, której nikt nie będzie mógł oprzeć się. Wyrazisty smak porzeczek, połączony z delikatną słodyczą warstw biszkoptu i kremu tworzy harmonię smaków, idealną na letnie popołudnie. Ten przepis zawiera składniki, które są łatwo dostępne i nie wymagają specjalistycznych umiejętności cukierniczych. Dzięki temu każdy, niezależnie od doświadczenia w kuchni, będzie mógł cieszyć się ciastem własnej roboty. Kremowy torcik porzeczkowy to pytanie na słodki deser, który z pewnością zachwyci wszystkich gości. Spróbuj sztuki kulinarnego czarodziejstwa i zanurz się w świecie smaków!

Składniki:

  • tortownica 26 cm
  • na ciasto:
  • 25 g masła roztopionego
  • 100 g mąki
  • 150 g cukru
  • 30 g kakao
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • na krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3-4 łyżeczki żelatyny
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • 3 łyżki kokosu

Kremowy torcik porzeczkowy – jak zrobić?

  1. 1.
    Ciasto:

    Białka ubić z cukrem i solą na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao, wlać ostudzone masło i delikatnie zmiksować do połączenia składników. Przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem i piec około 20 minut w 180*C, do suchego patyczka. Wystudzić.

  2. 2.
    Krem:

    Żelatynę namoczyć w odrobinie wody, podgrzać i rozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, delikatnie wymieszać z mascarpone. Dżem przełożyć do miseczki, wlać połowę żelatyny, wymieszać. Drugą połowę wlać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Od razu wyłożyć na ciasto a następnie szybko wyłożyć dżem. Końcem drewnianej łyżki delikatnie przemieszać tak, aby powstał marmurkowy wzór. Posypać wierzch kokosem.

kremowy torcik porzeczkowy – dodatkowe informacje

Żelatyny nie należy zagotować, bo wtedy nie stężeje.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kremowy sos porowy z rybą
Następny przepis: Kreple-pączki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode