kremowy torcik porzeczkowy
Składniki:
- tortownica 26 cm
- na ciasto:
- 25 g masła roztopionego
- 100 g mąki
- 150 g cukru
- 30 g kakao
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 3-4 łyżeczki żelatyny
- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- 3 łyżki kokosu
Kremowy torcik porzeczkowy – jak zrobić?
-
1.
Ciasto:Białka ubić z cukrem i solą na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao, wlać ostudzone masło i delikatnie zmiksować do połączenia składników. Przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem i piec około 20 minut w 180*C, do suchego patyczka. Wystudzić.
-
2.
Krem:Żelatynę namoczyć w odrobinie wody, podgrzać i rozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, delikatnie wymieszać z mascarpone. Dżem przełożyć do miseczki, wlać połowę żelatyny, wymieszać. Drugą połowę wlać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Od razu wyłożyć na ciasto a następnie szybko wyłożyć dżem. Końcem drewnianej łyżki delikatnie przemieszać tak, aby powstał marmurkowy wzór. Posypać wierzch kokosem.
kremowy torcik porzeczkowy – dodatkowe informacje
Żelatyny nie należy zagotować, bo wtedy nie stężeje.