Kremowe risotto z kurczakiem i warzywami

Kremowe risotto z kurczakiem i warzywami

Zachęcam do poznania sekretów włoskiej kuchni z naszym przepisem na kremowe risotto z kurczakiem i warzywami. To jedno z najbardziej znanych dań kuchni włoskiej, które pochodzi z północnej części Włoch, z okolic Mediolanu. Nasza wersja tego znakomitego risotto zawiera nie tylko tradycyjne dla tego przepisu składniki, takie jak ryż arborio, ale dopełnia go również aromatyczny kurczak oraz dowolne dodatki warzywne. Kremowe risotto z kurczakiem i warzywami to wspaniały pomysł na rodzinny obiad lub romantyczną kolację we dwoje, który zadowoli wszystkich miłośników smaków prosto zupenej Italie.

Składniki:

  • Mięso z kurczaka z piersi – 1 duża sztuka
  • Papryka żółta – 1 sztuka
  • Marchewka – 1 sztuka
  • Pietruszka – 1 sztuka
  • Por – 1/2 sztuki
  • Szalotka – 1 sztuka
  • Olej rzepakowy – 2 łyżki
  • Ryż do risotto – 150 g
  • Domowy bulion
  • Ricotta – 1/2 opakowania
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Skórka z cytryny – 1 łyżeczka
  • Przyprawy: zioła prowansalskie, świeża bazylia, pieprz, sól

Kremowe risotto z kurczakiem i warzywami – jak zrobić?

  1. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić odrobiną soli, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Udusić na patelni. Odstawić.
  2. Szalotkę pokroić w drobną kostkę, paprykę, marchew, pietruszkę i pora według uznania, ale nie zalecam zbyt dużych kawałków, ponieważ będą się dłużej gotować. W międzyczasie zagotować bulion.
  3. Na patelni rozgrzać olej, wsypać do niego ryż. Należy dać mu się zeszklić, jednak trzeba pamiętać aby mieszać co chwilę żeby go nie przypalić. Zajmie to tylko chwilkę. Następnie dodać na patelnie szalotkę i jeszcze chwilę podsmażyć.
  4. Po tym czasie zawartość patelni zalać gorącym bulionem do przykrycia ryżu. Zmniejszyć ogień. Mieszać co chwilę. Gdy ryż pochłonie całą wodę dodać kolejną porcję bulionu, zamieszać. Następnie dodać pozostałe warzywa i dalej mieszać.
  5. W momencie gdy bulion zostaje wchłonięty należy dolać kolejną porcję do zawartości patelni. Czynności te należy powtarzać aż ryż i warzywa będą gotowa. Pod koniec dodać przygotowaną wcześniej pierś z kurczaka.
  6. Gotową potrawę odstawić z kuchenki, dodać ser ricotta, posiekaną bazylię (kilka listków) sok i skórkę z cytryny. Wszystko wymieszać i ewentualnie przyprawić do smaku. Potrawa najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.

Kremowe risotto z kurczakiem i warzywami – dodatkowe informacje

Potrawa najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kremowe lody bez jajek
Następny przepis: Kremowe risotto z groszkiem, cytryną, tymiankiem i śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode