Kremowe risotto z groszkiem, cytryną, tymiankiem i śmietaną

Kremowe risotto z groszkiem, cytryną, tymiankiem i śmietaną

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na kremowe risotto. W oryginalnej, wykwintnej wersji z połączeniem groszku, cytryny, tymianku i śmietany, stanie się niezapomnianym smakiem na Twoim stole. Cytryna dodaje danie lekko kwasowy akcent, tymianek nadaje niepowtarzalny aromat, a śmietana zapewnia niebiańską kremową konsystencję. Zaskocz bliskich tą dekadencką odmianą tradycyjnego risotto. Mimo, że w tytule nie pojawia się kurczak, jest on niezbędny dla pełni smaku – jest tu bowiem mowa o risotto z kurczakiem w sosie śmietanowym. Czeka na Ciebie prawdziwa uczta dla podniebienia, która zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. To danie, które łączy w sobie tradycję z nowoczesnością.

Składniki:

  • Filiżanka ryżu arborio
  • 1/5 litra bulionu warzywnego
  • szklanka białego, wytrawnego wina
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g mrożonego groszku
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 1 cytryna
  • łyżka masła
  • 3 łyżki parmezanu
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz

Kremowe risotto z groszkiem, cytryną, tymiankiem i śmietaną – jak zrobić?

  1. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy na patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek i smażymy na złoto. Następnie dodajemy posiekany w drobną kosteczkę czosnek i jeszcze chwilkę smażymy. Do cebuli i czosnku wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy – do momentu, aż ryż oblepi się cebulką i zmieni kolor na szklisty. Teraz wlewamy szklankę białego, wytrawnego wina i ciągle mieszamy, do momentu, aż wino wyparuje.
  2. Teraz możemy już dodawać bulion. Bulion wlewamy stopniowo, najlepiej po 1 chochli. Wlewamy pierwszą chochlę i mieszając czekamy, aż zupełnie odparuje. Następnie wlewamy następną, dodajemy startą skórkę z cytryny, listki tymianku, trochę soli i pieprzu. Gdy bulion odparuje dodajemy następną chochlę i tak do momentu, aż bulion nam się skończy.
  3. Przed wlaniem ostatniej łyżki bulionu, do ryżu dodajemy mrożony groszek. Gdy cały bulion odparuje ryż powinien być już miękki. Wtedy dodajemy śmietankę, łyżkę masła i starty parmezan. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Talerz możemy udekorować startym parmezanem i gałązkami tymianku.
  5. Gotowe! Smaczego 🙂

Kremowe risotto z groszkiem, cytryną, tymiankiem i śmietaną – dodatkowe informacje

Sekretem udanego risotto z kurczakiem w sosie śmietanowym jest stopniowe podlewanie bulionem. Jeśli dodamy za dużo bulionu, ryż go nie wchłonie i uzyskamy papkę zamiast risotto. Pamiętajmy, żeby cały czas mieszać, bo to pozwoli na szybsze odparowanie bulionu, a danie się nie przypali.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kremowe risotto z kurczakiem i warzywami
Następny przepis: Kremowy deser

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode