Kremowe risotto z groszkiem, cytryną, tymiankiem i śmietaną
Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na kremowe risotto. W oryginalnej, wykwintnej wersji z połączeniem groszku, cytryny, tymianku i śmietany, stanie się niezapomnianym smakiem na Twoim stole. Cytryna dodaje danie lekko kwasowy akcent, tymianek nadaje niepowtarzalny aromat, a śmietana zapewnia niebiańską kremową konsystencję. Zaskocz bliskich tą dekadencką odmianą tradycyjnego risotto. Mimo, że w tytule nie pojawia się kurczak, jest on niezbędny dla pełni smaku – jest tu bowiem mowa o risotto z kurczakiem w sosie śmietanowym. Czeka na Ciebie prawdziwa uczta dla podniebienia, która zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. To danie, które łączy w sobie tradycję z nowoczesnością.
admin
Składniki:
- Filiżanka ryżu arborio
- 1/5 litra bulionu warzywnego
- szklanka białego, wytrawnego wina
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g mrożonego groszku
- 2-3 gałązki świeżego tymianku
- 1/4 szklanki śmietanki 30%
- 1 cytryna
- łyżka masła
- 3 łyżki parmezanu
- łyżka oliwy
- sól i pieprz
Kremowe risotto z groszkiem, cytryną, tymiankiem i śmietaną – jak zrobić?
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy na patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek i smażymy na złoto. Następnie dodajemy posiekany w drobną kosteczkę czosnek i jeszcze chwilkę smażymy. Do cebuli i czosnku wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy – do momentu, aż ryż oblepi się cebulką i zmieni kolor na szklisty. Teraz wlewamy szklankę białego, wytrawnego wina i ciągle mieszamy, do momentu, aż wino wyparuje.
- Teraz możemy już dodawać bulion. Bulion wlewamy stopniowo, najlepiej po 1 chochli. Wlewamy pierwszą chochlę i mieszając czekamy, aż zupełnie odparuje. Następnie wlewamy następną, dodajemy startą skórkę z cytryny, listki tymianku, trochę soli i pieprzu. Gdy bulion odparuje dodajemy następną chochlę i tak do momentu, aż bulion nam się skończy.
- Przed wlaniem ostatniej łyżki bulionu, do ryżu dodajemy mrożony groszek. Gdy cały bulion odparuje ryż powinien być już miękki. Wtedy dodajemy śmietankę, łyżkę masła i starty parmezan. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Talerz możemy udekorować startym parmezanem i gałązkami tymianku.
- Gotowe! Smaczego 🙂
Kremowe risotto z groszkiem, cytryną, tymiankiem i śmietaną – dodatkowe informacje
Sekretem udanego risotto z kurczakiem w sosie śmietanowym jest stopniowe podlewanie bulionem. Jeśli dodamy za dużo bulionu, ryż go nie wchłonie i uzyskamy papkę zamiast risotto. Pamiętajmy, żeby cały czas mieszać, bo to pozwoli na szybsze odparowanie bulionu, a danie się nie przypali.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kremowe risotto z kurczakiem i warzywami
Następny przepis: Kremowy deser