Kremowa kartoflanka na wędzonce

Kremowa kartoflanka na wędzonce

Prosty, ale komfortowy posiłek – kremowa kartoflanka na wędzonce, to ukłon w stronę tradycyjnej polskiej kuchni. Wędzonka dodaje głębokiego smaku i aromatu, idealnie komponującego się z miękkim smakiem ziemniaków. Ta zupa jest gęsta, sycąca i przytulna – idealna na chłodne dni. Wystarczy parę składników, a efekt końcowy zadowoli nawet wybredne podniebienia. To nie tylko must-have każdej domowej kuchni, ale również doskonały sposób na wykorzystanie pozostałości po niedzielnym obiedzie. Zaczaruj swój stół tą niezapomnianą zupą ziemniaczaną na wędzonce. Będziesz zaskoczony, jak coś tak prozaicznego jak kartoflanka może być takie smaczne!

Składniki:

  • 30 dag wędzonych kości wieprzowych
  • 2 plastry wędzonego schabu lub plaster wędzonego boczku
  • 0,5 kg ziemniaków
  • po 1 marchewce i pietruszce
  • 1/2 korzenia selera
  • średnia cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku

Kremowa kartoflanka na wędzonce – jak zrobić?

  1. Cebulę wraz z łupiną opalić nad płomieniem. Warzywa umyć, cienko obrać i pokroić na mniejsze kawałki, wraz z cebulą, kośćmi wędzonymi, zielem angielskim i liśćmi laurowymi umieścić w garnku i zalać ok. 2 litrami zimnej wody. Gotować ok. 15 minut, wyjąć kości do przestudzenia.
  2. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, wrzucić do gotującego się wywaru wraz z plastrami wędzonego schabu (lub boczku). Gotować do miękkości ziemniaków.
  3. Ok. 3 łyżki ugotowanych ziemniaków zachować. Schab wyjąć, przestudzić. Resztę zupy zmiksować blenderem na gładki krem.
  4. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą (wędzonki są już dość słone), podgrzać, dodać odłożone ziemniaki i pokrojoną wędzonkę.

Słowa kluczowe: zupa ziemniaczana na wędzonce, kartoflanka na wędzonce

Kremowa kartoflanka na wędzonce – dodatkowe informacje

Zupa ziemniaczana na wędzonce, zwana także kartoflanką, to wyjątkowo smaczne danie, które można podać jako samodzielny posiłek lub z ciemnym pieczywem lub kwaśną śmietaną. Z pewnością będzie to doskonały wybór dla miłośników tradycyjnych polskich smaków.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krem z twarogu i masła do ciast, babeczek i tortów
Następny przepis: Kremowa z żółtego sera

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode